RCA, asigurarea de răspundere civilă auto, va suferi modificări importante, dacă va fi adoptat un proiect al Autorității de Supraveghere Financiară. Amenzile pentru șoferii prinși fără RCA la volan ar putea crește și de șase ori, iar plata asigurării se va putea face și în rate. Acum, această facilitate este oferită doar de unii dintre asiguratorii sau procesatorii de plăți, la plata cu cardul.

Propunerile aduse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în ceea ce privește asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) sunt menite să aducă schimbări semnificative în domeniul reglementat, transmite B1TV.

Vânzarea în rate a polițelor RCA: Companiile de asigurări vor fi obligate să ofere posibilitatea achiziționării polițelor RCA și în rate. Această măsură poate facilita accesul la asigurare pentru un număr mai mare de șoferi, în special pentru cei care întâmpină dificultăți financiare în achitarea unei sume mari odată.

Introducerea conceptului de franșiză: Franșiza presupune că asiguratul poate opta pentru achiziționarea unei polițe RCA la un preț mai mic, însă în caz de daună, acesta va acoperi o parte din suma despăgubirii. Alegerea unei polițe cu franșiză poate fi o opțiune pentru cei care sunt dispuși să suporte o parte din riscul financiar asociat accidentelor.

Majorarea amenzilor pentru lipsa poliței RCA: Amenzi substanțiale vor fi aplicate celor care circulă fără o poliță RCA valabilă. Această măsură ar putea contribui la descurajarea șoferilor de a circula fără asigurare și la creșterea gradului de conformare la legislația în vigoare.

Suspendarea voluntară a contractului RCA: Asiguratul va avea posibilitatea să solicite suspendarea voluntară a efectelor contractului RCA pentru o perioadă determinată, cu condiția respectării termenilor specificați în contract. Această opțiune poate fi utilă în situații în care autovehiculul nu va fi utilizat pentru o anumită perioadă de timp.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *