Legea instituirii carantinei a intrat în vigoare marți dar sunt necesare acte
Legea instituirii carantinei a intrat în vigoare marți dar sunt necesare acte

Legea instituirii carantinei a intrat în vigoare marți, dar mai sunt necesare și alte acte normative pentru a putea fi aplicată, a explicat premierul Ludovic Orban. Legea adoptată de parlament își va putea produce efectele marți, la trei zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial. Premierul va avea întâlniri întreaga zi pentru adoptarea și completarea legii instituirii carantinei cu alte hotărâri de guvern care să permită carantinarea, internarea sau izolarea persoanelor care refuză acest lucru.

Legea privind carantina intră, marţi, în vigoare, după ce sâmbătă a fost promulgată de preşedintele Klaus Ioannis şi a fost publicată în Monitorul Oficial.

Premierul Ludovic Orban a anunţat că sunt necesare acte normative şi acte administrative pentru ca legea să fie pusă în practică, toate aceste aspecte fiind stabilite în cursul zilei de marţi, potrivit PsNews.

De la ora 08.00, se reuneşte Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, condus de premierul Ludovic Orban. Specialiştii vor decide completarea HG privind starea de alertă cu măsurile care acum sunt permise potrivit noii legii.

De asemenea, autorităţile iau în calcul modificarea modului în care sunt raportate datele referitoare la pandemie, astfel încât să se precizeze numărul de cazuri noi, de teste noi, de retestări, inclusiv pe judeţe.

De la ora 09.00, este programată şedinţa de Guvern, pentru adoptarea Horărârii de completare a stării de alertă.

Ludovic Orban participă apoi, de la ora 11, la Ministerul Sănătăţii, la videoconferinţa cu reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică pe tema modului de gestionare a crizei sanitare.

Premierul a precizat, luni seară, că se va discuta despre modul concret în care instituţiile vor pune în aplicare legea instituirii carantinei. În plus, Orban a explicat că pentru toate persoanele care s-au externat până acum la cerere vor fi emise decizii, fie pentru reinternarea în spital, fie pentru izolarea la domiciliu. De asemenea, se va dispune izolarea pentru toate cele peste 3.600 de persoane care, din 2 în 20 iulie, deşi au fost confirmate cu coronavirus, nu au stat deloc în spital.

De la ora 17.00, la Ministerul de Interne, Ludovic Orban va participa la videoconferinţa cu prefecţii pe tema gestionării crizei sanitare. Luni seară, Ludovic Orban a explicat că bazele de date cu persoane bolnave vor fi trimise de către Direcţiile de Sănătate Publică, atât Ministerului Sănătăţii, cât şi Ministerului Afacerilor Interne, polițiștii și jandarmii urmând a verifica respectarea măsurilor de carantină sau izolare dispuse de autorităţi.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *