Lucian Heiuș, fostul președinte ANAF, numire surprinzătoare la Finanțe
Lucian Heiuș, fostul președinte ANAF, numire surprinzătoare la Finanțe

Lucian Heiuș, fostul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), a fost numit în mod surprinzător în funcția de secretar general al Ministerului Finanțelor în România. Această decizie a fost luată de Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat (PSD) și președinte al Camerei Deputaților, și a fost publicată în Monitorul Oficial.

Lucian Heiuș, membru al Partidului Național Liberal (PNL), a demisionat din funcția de președinte al ANAF în luna mai 2023, la scurt timp după ce a dezvăluit existența unei găuri în veniturile fiscale de aproximativ 9 miliarde de lei. Înainte de numirea sa la ANAF în mai 2022, el a fost deputat PNL.

Lucian-Ovidiu Heiuș, consilier superior în cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Timișoara — Agenția Națională de Administrare Fiscală, exercită, cu caracter temporar, prin detașare, funcția publică vacantă din categoria înalților funcționari publici de secretar general al Ministerului Finanțelor pentru o perioadă de 6 luni”, se arată în decizia premierului.

Lucian Heiuş, deputat PNL, a fost numit la conducerea ANAF, în locul cu rang de secretar de stat, în locul Mirelei Călugăreanu, în mai 2022.

Într-un mesaj postat pe Facebook în momentul demisiei sale, Heiuș a afirmat că este mândru de realizările ANAF în timpul mandatului său, inclusiv creșterea colectării la buget și gestionarea eficientă a rambursărilor de TVA. De asemenea, a menționat că regretă că nu poate continua procesul de modernizare al ANAF și a exprimat speranța ca viitorul președinte să continue proiectele de digitalizare ale instituției.

Mi-am înaintat astăzi demisia din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituţie şi le mulţumesc colegilor mei pentru profesionalismul şi implicarea de care au dat dovadă în acest an. Totodată, sunt mulţumit de faptul că, în acest mandat, ANAF a reuşit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR şi toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate şi respect faţă de contribuabili”, anunța Heiuş într-un mesaj postat pe Facebook.

Lucian Heiuș, născut în 1965, a absolvit mai multe facultăți, inclusiv Mecanică, Științe Economice și Management Turistic și Comercial.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *