Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, nu crede că e posibil ca, în cazul în care moţiunea de cenzură iniţiată de PSD va trece în Parlament, Florin Cîţu să fie nominalizat din nou premier. Orban spune că ar fi „tupeu maxim” o astfel de desemnare, iar pentru nominalizarea pe această funcţie trebuie convocat Consiliul Naţional al partidului.

Întrebat ce ar însemna dacă, în cazul în care moţiunea de cenzură va trece, preşedintele Klaus Iohannis îl va nominaliza tot pe Florin Cîţu în funcţia de premier, Ludovic Orban a spus: „Asta ar fi tupeu maxim să vii cu Florin Cîţu”.

„Tupeu din partea celor care ar urma să ia o astfel de decizie. Conform statutului partidului, nominalizarea candidatului de premier este făcută de Consiliul Naţional al partidului. Preşedintele desemnează candidatul care este propus de partidul care îşi propune formarea unei majorităţi parlamentare”, a explicat Ludovic Orban, întrebat dacă se referă la preşedintele Klaus Iohannis.

Chestionat dacă el ar vota un nou guvern cu Florin Cîţu premier, dacă se va face această nominalizare, Ludovic Orban a afirmat că nu crede că este posibil aşa ceva.

„Este o ipoteză care nu stă în picioare. (…) Nu pot să cred că se va veni cu o astfel de propunere. Nu va fi susţinută de cei cu care putem să obţinem majoritatea parlamentară. Dacă cei din conducerea partidului vor încerca vreun blat, o înţelegere pe faţă cu PSD, eu mă desolidarizez complet şi nu voi participa la această înţelegere cu PSD. Cu siguranţă, va trebui convocat Consiliul Naţional pentru desemnarea unui nou premier. Cu siguranţă, această convocare nu poate fi făcută până nu se află deznodământul moţiunii de cenzură”, a adăugat Ludovic Orban.

Legat de posibilitatea ca PNL să nu vină, în primă instanţă, cu o propunere de premier şi să lase celelalte partide, Ludovic Orban a spus: „Nu pot să cred aşa ceva. În campania electorală domnul Cîţu şi susţinătorii domniei sale din interiorul PNL au promis opt ani de guvernare, după aceea au redus la patru ani. Să aduc aminte discursul preşedintelui care a spus că nu există niciun motiv de demisie şi Cîţu va fi premier până la finalul mandatului”.

Orban: Criza politică este provocată de deciziile intempestive luate de Florin Cîţu

Preşedintele Camerei Deputaţilor a reiterat că actuala criză politică este provocată de deciziile premierului Florin Cîţu, iar el şi susţinătorii săi nu au nicio contribuţie.

„Vreau din nou să accentuez această idee: să nu cumva să-şi imagineze cineva, datorită manipulărilor susţinătorilor lui Cîţu, că, în cazul în care va pica Guvernul Cîţu, eu sau alţi colegi de ai mei care mă susţin avem vreo contribuţie. Criza politică este provocată de deciziile intempestive, neanunţate, fără consultarea partidului, luate de Florin Cîţu şi, dacă va pica, va pica din cauza lui şi din cauza greşelilor politice grave pe care le-a făcut ca şi premier”, a transmis Ludovic  Orban.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *