ludovic orban
Ludovic Orban

Ludovic Orban atrage atenția că România va rămâne fără constructori dacă nimeni din zona guvernamentală nu va schimba legislația din domeniul investițiilor publice și al achizițiilor publice.

„Trag un semnal de alarmă pentru cei din zona guvernamentală care mai au o urmă de minte. Schimbați de urgență legislația din domeniul investițiilor publice și al achizițiilor publice! Altfel, vom rămâne fără constructori“, spune fostul premier într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ludovic Orban mai spune că „din cauza creșterii prețului la materialele de construcție, la combustibili foarte puține firme aflate sub contract mai pot duce lucrarea. Actualul mecanism de ajustare a valorii contractelor este clar în dezavantajul constructorilor, pentru că nu ține cont de realitatea din piață și îi face să lucreze în pierdere. Deja, mulți constructori au oprit lucrările.

„Peste 20% dintre societățile de construcție sunt în pericol de închidere. Multe companii care au câștigat licitații nu semnează contractul sau nu încep lucrările pentru că ar trebui să vină cu bani de acasă ca să poată realiza lucrările.Modificările trebuie să vizeze modul de adjudecare a contractelor ( să nu se mai declare câștigătoare oferta cea mai mică ci ofertă cea mai apropiată de media ofertelor ), actualizarea simplificată a indicatorilor tehnico-economici, ajustarea valorii contractelor în funcție de evoluția efectivă a costurilor, simplificarea procedurilor de aducere de forță de muncă din țările non UE”, spune Ludovic Orban.

„În cazul în care guvernul nu adoptă rapid aceste schimbări ale legislației, vom asista la un dezastru în sectorul construcțiilor, cel care în ultimii doi ani a fost motor al creșterii economice.Vor falimenta firmele pe capete, se vor închide șantierele, vom pierde mâna de lucru calificată ( și așa în mare lipsă), nu vom putea utiliza miliardele de EURO de la UE disponibili pentru investiții, se va bloca dezvoltarea României“.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *