Cea mai bună variantă de candidat pentru prezidențiale este Marcel Ciolacu, consideră Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD. Social democrații au un scor foarte bun în sondaje la acest moment, astfel că alianța cu liberalii ar putea fi susținută și prin candidaturi comune, a mai spus el.

Vasile Dîncu a declarat marți seară într-o emisiune TV că PSD are acum un scor foarte bun în sondaje, undeva la 35 – 40%, transmite B1TV.

Întrebat dacă PSD l-ar putea susține pe Mircea Geoană sau vreo altă personalitate din afara formațiunii la alegerile prezidențiale, acesta a răspuns că acum partidul face cercetări, dar „evident că prima variantă este un candidat al nostru care să se poată profila spre un scor de 50 şi ceva la sută”.

În opinia sa, varianta cea mai bună ar fi ca Marcel Ciolacu să candideze la prezidențiale, dat fiind că el e președintele partidului. În plus, Ciolacu „nu îşi doreşte puterea cu orice preţ, chestiunea aceasta poate să îl ajute să facă echipă în jurul lui”.

Care e riscul dacă Ciolacu nu va fi premier

Dîncu a mai spus că, după părerea sa, rotația premierilor prevăzută pentru 2023 va funcționa: „Noi suntem hotărâţi, PSD, să mergem acolo cu Marcel Ciolacu premier, aşa cum ne-am înţeles”.

În schimb, acesta a admis că „pesediştilor le e teamă că nu se va întâmpla asta, că peneliştii nu se vor ţine de cuvânt, există şi la PNL această idee că nu se poate să dăm noi puterea, mai bine facem alegeri anticipate, pe care dacă le-am face, s-ar putea să avem o surpriză şi PSD şi PNL şi să crească aer şi alte partide”.

Vasile Dîncu a mai precizat că nu este exclusă nici o candidatură comună PSD – PNL: „Nu excludem nimic, noi mergem cu bună credinţă în această alianţă cu liberalii. Nu este exclus, sunt mai multe scenarii pe care le gândim, sigur că trebuie să vrea şi PNL acest lucru, trebuie să vrea şi electoratul. În sondaje, ca să vă spun sincer, oamenii preferă candidaturi comune mai degrabă, dar nu cu majoritate excepţională. (…) Nu este o cerere foarte puternică, este mai mult răspunsul la o întrebare. Oamenii vor mai degrabă pace decât conflict”

În schimb, Dîncu nu crede că o comasare a alegerilor e „o chestiune chiar democratică şi constituţională”, dar se va discuta în coaliţie.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *