Privatizarea Petrom ar trebui verificată de o comisie parlamentară, pentru a se verifica dacă OMV a respectat clauzele din contract, consideră fostul premier al României, Adrian Năstase, iar acest lucru trebuie repetat în toate marile privatizări din România. „Petrom a fost o vacă de muls, la fel ca Sidex-ul, care pierdea un milion de dolari pe zi din salarii și așa mai departe. (…) Aceste mari firme în România erau vaci de muls pentru clientela politică. Evident că știam”, a mai spus Adrian Năstase.

Adrian Năstase a dat detalii despre privatizarea Petrom într-o emisiune B1TV. „Probabil au contat aspectele economice și, sigur, unele rațiuni politice” în decizia legată de privatizare, a susținut fostul premier.

Probabil au contat aspectele economice și, sigur, unele rațiuni politice. Noi am avut, după 1989, o economie care a rămas foarte mult în urmă, în condițiile în care statul atunci a hotărât să plătească datoriile existente și, timp de zece ani, nu s-a mai modernizat suficient economia. Petrom, la momentul privatizării, avea 50-60.000 de salariați, în condițiile în care OMV, cu 6.000 de salariați, avea o capacitate de rafinare de 18 milioane de barili, de 3 – 4 ori mai mai mare decât Petromul. Cei 60.000 de oameni erau conduși de sindicate puternice atunci, nu era așa simplu să ai un dialog cu ei.

Deci economia României n-a avut acea ștampilă care era necesară și pentru FMI, Banca Mondială, UE, SUA de economie funcțională de piață. România avea atunci rating BB- cred, ceea ce bloca practic investițiile străine. În acest context economic, Petromul a intrat în lista de privatizări gândite ca reformă economică în pachetul cu Banca Mondială, semnat în timpul lui Mugur Isărescu și semnat de Traian Băsescu”, a declarat Adrian Năstase.

Întrebat de ce a considerat atunci că trebuie să facă privatizarea Petrom printr-o lege în Parlament, fostul premier a explicat: „Cei care critică acest lucru nu țin seama de două aspecte importante. Primul: a existat o lege privind accelearea privatizării, cu anumite reguli, or privatizarea Petromului a adăugat niște elemente care nu puteau fi corectate din legea respectivă decât printr-o altă lege, așa că era nevoie ca privatizarea să fie realizată prin Parlament. Doi: nu e singurul exemplu. Și Rompetrolul, de exemplu. Deci transformarea datoriilor în obligații ale statului și redobândirea controlului statului asupra Rompetrolului s-a făcut tot printr-o lege. Și privatizarea Băncii Comerciale Române s-a făcut tot prin lege, deci nu e singurul element și o asemena lege era necesară atunci pentru că nu era un contract obișnuit, ci unul atipic, extrem de complex”.

Năstase a mai precizat că respectivul contract de privatizare a Petrom a fost desecretizat împreună cu toate contractele din zona energetică, „în urma unei decizii a CSAT și Codruț Șereș a făcut operațiunea asta la presiunea lui Traian Băsescu”. Desecretizarea s-a făcut cu acordul companiilor.

Năstase: Faptul că nu e urmărită respectarea clauzelor din contracte e o slăbiciune a statului

Întrebat dacă, în opinia sa, clauzele din contract au fost respectate, fostul premier a răspuns: „Mi-e greu să spun asta. Eu cred că ăsta ar fi sensul inițierii unei noi comisii parlamentare care să ancheteze nu privatizarea, că a fost examinată deja în 2008 și s-a spus că din punct de vedere legal e ok și din punct de vedere al prețului (…), dar postprivatizarea Petrom ar trebui să facă obiectul unei cercetări”.

Întrebat dacă știe vreun contract de privatizare ale cărui clauze să fie urmărite, Adrian Năstase a spus: „Mi-e teamă că nu, dar asta ține de slăbiciunea statului român și cred că ar trebui să ne uităm cu mai multă atenție la aceste contracte”.

Până la urmă, OMV a plătit din 2005 și până aproape în prezent aproape 40 de miliarde de euro la buget și a investit peste 17 miliarde. E o firmă românească, cu capital străin. Jumătate trebuia să fie a statului român, dar statul român n-a vrut-o, a considerat că e mai bine să facă o logodnă cu Fondul Proprietatea. (…)

Petrom a fost o vacă de muls, la fel ca Sidex-ul, care pierdea un milion de dolari pe zi din salarii și așa mai departe. (…) Aceste mari firme în România erau vaci de muls pentru clientela politică. Evident că știam”, a mai precizat Năstase.

Întrebat de ce „n-a pus potera pe ei”, fostul premier a răspuns: „Cum? Cum să faci asta? (PNA) de-abia se înființase”.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *