marcel ciolacu
marcel ciolacu

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, la intrarea în sediul PSD, că nu consideră că măsura eliminării TVA la alimente „va ajuta”, acesta fiind deja redus. În ceea ce privește procentul de 9,4% din PIB alocat pensiilor, care este trecut în PNRR, Marcel Ciolacu spune că o soluție tehnică pentru alocarea mai multor bani ar fi ca pilonul II să nu mai fie „prins în acest procent”.

„Nu cred că va ajuta TVA zero la alimente. Deja e redus. Am văzut alte țări europene au luat alte măsuri. Au plafonat prețurile la alimente de bază, se pare că e mult mai bine”, a declarat Marcel Ciolacu, liderul PSD.

Marcel Ciolacu spunea în urmă cu trei săptămâni că susține reducerea TVA la energie și gaze naturale de la 1 februarie. „Putem reduce TVA-ul nu doar la energie, ci și la gaze naturale – și nu la 1 aprilie, ci din 1 februarie. Acum, nu în aprilie, factura energetică îi arde cel mai tare pe oameni. Așa face Polonia, din 1 februarie: TVA zero la gaze, îngrășăminte și mâncare, plus taxe reduse la carburanți. Acesta este modul corect de reacție a statului, pe care îl voi propune ca model de urmat la prima ședință a liderilor coaliției”, a scris liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Despre reglementarea pieței energiei de la 1 aprilie, idee cu care președintele PNL Florin Cîțu nu este de acord, Marcel Ciolacu spune: „Este o trecere peste o criză. Noi avem o criză artificială. Prețul de producție nu a crescut la energia electrică și nici la gaze. Este normal să intervii în cazul în care există această disfuncționalitate între cerere și piață”.

Una dintre puținele țări europene care au plafonat prin lege prețul alimentelor de bază a fost Ungaria. Rezultatul a fost că lanțul de magazine Lidl a anunțat că va raţionaliza din februarie vânzarea alimentelor de bază cu termen de garanţie de lungă durată şi ale căror preţuri au fost plafonate de guvernul ungar.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *