Riscul de sărăcie amenință categorii sociale din România

Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, a dezvăluit beneficiile măsurilor implementate cu ajutorul programelor de sprijin guvernamental aduse în piaţa muncii din România.

Marius Budăi a anunţat că România a înregistrat cifre record pe piaţa Muncii în 2023, cu un prim-ministru PSD la conducerea guvernului.

„Măsurile de ocupare gândite după revenirea PSD la guvernare își arată rezultatele: 5,7 milioane de angajați, 6,8 milioane de contracte de muncă. Numai pentru tineri au fost înființate 55.000 de noi job-uri, grație programelor de sprijin guvernamental. Este un pas important pentru a-i determina pe tineri să rămână în țară și să-și întemeieze o familie în România.

  • Anul 2023, cu un prim-ministru PSD la conducerea guvernului s-a încheiat cu cifre record pentru piața muncii: 5,7 milioane de angajați, 6,8 milioane de contracte de muncă. Numai pentru tineri au fost înființate 55.000 de noi job-uri, grație programelor de sprijin guvernamental.
  • La nivelul întregii economii naționale crescut cu peste 63.000 numărul mediu de contracte de muncă active în 2023, față de 2022. Comparativ cu 2013, creșterea este uriașă, de peste 600.000 contracte de muncă.”, a scris Marius Budăi, pe pagina sa de Facebook.

Acesta a precizat care sunt măsurile pentru angajarea tinerilor. Astfel, firmele sunt încurajate să angajeze tineri. Guvernul asigură le banii pentru plata salariilor tinerilor pe care-i angajează, timp de un an de zile.

Este vorba de 2.250 de lei/lună pentru tinerii absolvenți de învățământ sau cei cu vârsta de până la 30 de ani; aceeași sumă se acordă și pentru ucenicie la locul de muncă. Tot 2.250 lei/lună se oferă pe durata contractului de stagiu de 6 luni pentru absolvenții de învățământ superior.

Suma de 2.392 lei/lună se oferă timp de minim un an și maximum trei pentru tinerii cu risc de marginalizare socială. 50% din valoarea indicatorului social de referință (care acum e 598 de lei) sprijin pentru angajatorii care angajează elevi și studenți pe perioada vacanțelor.

Sprijin financiar pentru tinerii care aleg să muncească în România

Tinerii care se angajează primesc sprijin precum:

  • prima de activare – 1.000 lei pentru angajare, minim 3 luni, pentru șomerii ne-indemnizați care își găsesc un loc de muncă;
  • prima de inserție – 1.794 de lei pentru absolvenții din evidențele ANOFM care își găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire. Se acordă jumătate din primă la angajare, jumătate după 12 luni;
  • prima de încadrare – maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanță mai mare de 15 km de domiciliu;
  • prima de instalare -12.500 lei pentru tinerii care își schimbă domiciliul pentru că și-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu;
  • prima de relocare – 900 lei/lună, timp de 36 luni: pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru tinerii care își schimbă domiciliul pentru că și-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu”, a mai arătat fostul ministru al Muncii, Marius Budăi pe Facebook.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *