Masacrul rușilor în localitatea ucraineană Bucha a fost dezvăluit de procurorul general al țării. 410 cadavre au fost numărate până acum, dar numărul acestora este posibil să crească. Civili, femei, bărbați și copii, împușcați în cap, cu mâinile legate la spate, iar trupurile acestora au fost lăsate în stradă, ori aruncate în gropi comune.

Tabloul de coșmar cu masacrul rușilor din Bucha a fost surprins în imagini tulburătoare, făcute publice de oficialitățile ucrainene pe mai multe canale de comunicare. Ororile s-au văzut după ce armata rusă s-a retras din regiune iar ucrainienii au recăpătat controlul asupra regiunii.

Procurorul General al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că procurorii au găsit 410 cadavre în orașele din apropierea Kievului iar 140 dintre ele au fost examinate, relatează B1TV.

Cadavrele a 410 civili au fost evacuate din teritoriile eliberate, iar experţii medico-legali au examinat deja 140 dintre ele”, a susținut Venediktova, pentru televiziunile ucrainene, citată de Reuters.

Ea a dat de înțeles că numărul victimelor invadatorilor ruși e mult mai mare și multe cadavre încă nu au fost recuperate. Procurorii strâng probe foto şi video și caută martori.

Ministerul Apărării din Ucraina a postat un video în care se văd trupurile neînsuflețite ale unor civili găsite într-o casă din Bucha: „Dovezi oribile ale crimelor de război comise de Rusia în timpul ocupației. Nu vom uita niciodată. Nu vom ierta. Acesta e subsolul unei case din Bucha. Ocupanții au stat într-o cameră, iar civilii au fost împușcați în cealaltă. Trupurile lor sunt încă acolo. Mai întâi i-au împușcat în genunchi, le-au legat mâinile, i-au pus în genunchi cu fața la perete, i-au împușcat în cap și asta a fost tot”.

Potrivit autorităților ucrainene, numai în orașul Bucha au fost înmormântate în gropi comune aproape 300 de persoane. Ele au acuzat armata rusă că a comis un „masacru” şi „orori”.

Imagini cu deosebit impact emoțional

Masacrul rușilor din Bucha: „E un genocid”, spune Volodimir Zelenski

E un genocid. Eliminarea întregii naţiuni şi a întregului popor”, a reacționat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Acesta a mai precizat că întreaga națiune ucraineană e „torturată” și asta „în Europa secolului XXI”.

Totodată, el a invocat Declarația semnată de aliații NATO la summitul desfășurat la București, în 2008: „București. Declarația summitului NATO. 3 aprilie, acum 14 ani. A fost o șansă să evităm toate acestea. Am avut o șansă să împiedicăm Rusia să invadeze. Bucha, regiunea Kiev. Chiar acum. Rusia a invadat”.

Antony Blinken, secretarul american de stat, a declarat că imaginile cu morţii din oraşul Bucha sunt o „lovitură în stomac”. Iar Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a afirmat că aceste crime sunt de „o brutalitate fără precedent în Europa ultimelor decenii”.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *