Masca nu e obligatorie în spațiile publice, a decis joi Curtea de Apel București, în procesul intentat de un cetățean nemulțumit de hotărârea autorităților sanitare. Decizia prin care se anulează hotărârea CNSU a fost considerată ilegală și nu este însă definitivă, ci poate fi atacată cu recurs de autoritățile intimate.

Procesul a fost deschis de Ion Minodora, un cetățean nemulțumit că trebuie să poarte mască în spațiile publice deschise potrivit G4Media.

„Anulează parţial prevederile art. 4 pct. 15 din Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4660427 din 17.12.2020, publicat în Monitorul oficial nr. 1257 din 18 decembrie 2020, în ceea ce priveşte instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţii deschise, în sensul înlăturării sintagmei „…şi deschise”.Cu recurs în maxim două zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată în şedinţă publică azi 23.12.2020”, se arată în decizia Curții de Apel București.

Masca nu e obligatorie în spațiile publice. Hotărârea poate fi atacată cu recurs de CNSU și Departamentul pentru Situații de Urgență la Curtea Supremă.

Legea prevede amenzi chiar și de 2.500 de lei pentru cei care încalcă normele anti-COVID-19, inclusiv cea legată de portul măștii.

Folosirea măștii de protecție în spațiile publice închise a devenit obligatorie încă din luna mai, odată cu trecerea din starea de urgență în starea de alertă. Din noiembrie însă, pe fondul creșterii numărului de infectări cu coronavirus, autoritățile au extins obligația și în cazul spațiilor publice deschise.

„Nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2.500 de lei”, se arată în articolul 66, litera a, din legea 55/2020.

Recent, șeful DSU, Raed Arafat, a sfătuit românii să poarte măștile de protecție chiar și în propriile case de Crăciun, dacă primesc invitați. Recomandări similare au fost făcute și de experți din alte state.

Întrebat ce le recomandă românilor pentru a evita infectarea cu SARS-CoV-2 în timpul Sărbătorilor, Arafat a răspuns: „Să deschidă geamurile. Va fi frig, bineînţeles, dar să deschidă geamurile, să aerisească. Dacă vin oameni din altă casă, cu care nu stai de regulă, cu excepţia momentului în care se mănâncă – şi unde trebuie totuşi să se păstreze o distanţă – purtarea măştii. Poate unii spun că exagerăm cu aceste recomandări, dar sunt recomandări care au fost menţionate inclusiv de OMS. Adică, dacă cu o persoană cu care nu stai, în marea parte a timpului trebuie să ai mască, cu excepţia momentului în care mănânci şi trebuie să fie aerisire foarte bună în încăpere. (…) Dar rămâne recomandarea să nu existe astfel de întâlniri, pentru că astfel de întâlniri pot expune şi persoanele în vârstă, pot expune şi persoanele apropiate şi pot să ducă o parte din aceste persoane în spitale şi poate chiar în stare foarte gravă”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *