raed arafat

Măsurile de relaxare pe perioada sărbătorilor de Crăciun au fost anunțate de Raed Arafat. CNSU a elaborat setul de reguli care urmează a fi supuse aprobării Guvernului. Astfel, se elimină obligativitatea portului măștii în exterior, iar programul magazinelor este mărit cu o oră.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat marți Hotărârea nr. 112, prin care se propune prelungirea stării de alertă și introducerea unor măsuri de relaxare pentru perioada sărbătorilor, a anunțat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

CNSU propune prelungirea stării de alertă și menținerea actualelor măsuri, la care se adaugă următoarele excepții:

  • eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor;
  • creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 05,00 -22,00;
  • eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate;
  • eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 – 01.01.2022;
  • permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale, și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
  • permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
  • permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

Măsurile de relaxare pe perioada sărbătorilor de Crăciun. Ce spune Raed Arafat

S-a încheiat votul la sesiunea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, unde s-a votat Hotărârea 112 pentru prelungirea stării de alertă și măsurile necesar a fi aplicate pe perioada acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Clar că situația noastră acum este una mai bună decât acum două-trei săptămâni. Astfel, după mai multe discuții, s-a ajuns la implementarea unor măsuri pentru următoarea perioadă”, a declarat șeful DSU.

CNSU propune eliminarea carantinei de noapte pentru persoanele nevaccinate.

În primul rând, se propune în cadrul acestei hotărâri eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor în cursul nopții. După cum cunoașteți, era limită ora 23, după care era circulația oprită pentru persoanele care nu sunt vaccinate și nu sunt trecute prin boală. Astfel, aceste interdicții se elimină”, a precizat secretarul de stat.

Programul orar al magazinelor și al restaurantelor va putea fi extins până la ora 22.

Crește intervalul orar de la 21 la 22 pentru toți agenții economici, care includ magazine, restaurante și toată activitatea economică, care inițial sau înainte se închidea la ora 21, acum ajunge la ora 22”, a adăugat Raed Arafat.

Masca va rămâne obligatorie în spațiile deschise, doar în zonele aglomerate.

„Se elimină obligativitatea purtării măștii în toate spațiile deschise și rămâne limitată la spațiile deschise aglomerate, și anume vorbim aici de stații de autobuz, locurile unde se formează cozi, piețe, târguri ș.a.m.d., deci acestea vor fi locurile unde se va mai purta mască în spațiile deschise, rămânând bineînțeles portul măștii în spațiile închise mai departe obligatoriu, mai ales vorbim și de transportul în comun, unde rămâne portul măștii obligatoriu”, a explicat oficialul.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *