Medicamente pentru COVID au fost recomandate de OMS
Medicamente pentru COVID au fost recomandate de OMS

Medicamente pentru COVID au fost recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, din rândul substanțelor lansate inițial pe piață pentru tratarea altor afecțiuni care nu au nicio legătură cu coronavirusul. Sunt două grupe de substanțe folosite pentru tratarea artritei reumatoide, baricitinib și anticorpul monoclonal sotrovimab.

Inhibitorul baricitinib, care este utilizat și pentru a trata artrita reumatoidă, este recomandat pacienților cu covid-19 în combinație cu corticosteroizi. Un grup de experți ai OMS a găsit dovezi cu „certitudine moderată” că baricitinib a îmbunătățit supraviețuirea și a redus nevoia de ventilație, fără o creștere observată a efectelor adverse.

Baricitinib are efecte similare cu inhibitorii de interleukină 6, care sunt, de asemenea, utilizați pentru a trata artrita. Grupul de experți sugerează alegerea unuia pe baza costului, disponibilității și experienței clinicianului. Nu recomandă utilizarea ambelor medicamente în același timp, potrivit bmj.com, preluat de B1TV.

De asemenea, experții OMS recomandă să nu se utilizeze alți doi inhibitori JAK – ruxolitinib și tofacitinib – la pacienții cu covid-19 sever sau critic, deoarece dovezile din studiile mici nu au demonstrat beneficii și au sugerat o posibilă creștere a efectelor secundare grave ale tofacitinibului.

Grupul OMS a făcut, de asemenea, o recomandare condiționată pentru utilizarea anticorpului monoclonal sotrovimab la pacienții cu covid-19 non-sever, dar numai la cei cu cel mai mare risc de internare în spital, reflectând mai puține beneficii la cei cu risc mai scăzut.

În decembrie anul trecut, Agenția de Reglementare a Medicamentului și a Produselor de Sănătate din Marea Britanie a aprobat sotrovimab pentru persoanele în vârstă de peste 12 ani cu covid-19 ușor până la moderat, care prezentau un risc ridicat de a dezvolta o boală severă, după ce s-a demonstrat că reduce riscul de internare în spital și de deces cu 79% la adulții cu risc ridicat cu covid-19 simptomatic.

OMS recomanda trei tratamente: anticorpii de sinteză comercializaţi sub denumirea de Ronapreve, din septembrie 2021, o clasă de medicamente denumite ‘antagonişti ai interleukinei 6’ (tocilizumab şi sarilumab), din iulie 2021, şi corticosteroizi sistemici pentru pacienţii cu forme severe, din septembrie 2020.

Sotrovimab se adresează aceluiaşi tip de bolnavi ca şi Ronapreve. Eficacitatea lor contra unor variante noi precum Omicron este încă incertă, spun experţii OMS, după o serie de previziuni sumbre.

Cât priveşte baricitinib, acesta are aceleaşi efecte ca şi antagoniştii interleukinei 6 şi trebuie administrat pacienţilor cu aceleaşi forme de boală.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *