Medicii de familie cer retete si formulare electronice casei de asigurări
Medicii de familie cer retete si formulare electronice casei de asigurări

Medicii de familie cer rețete si formulare electronice casei de asigurări, pentru că actualul sistem, pe hârtie, generează birocrație excesivă și timpi mari de așteptare pentru pacienți. Este total ineficient, iar erorile și perioadele de timp în care sistemul unic integrat al CNAS este picat sunt tot mai dese, astfel că sistemul electronic trebuie reformat de urgență.

Medicii de familie solicită CNAS să trateze cu respect atât pacienţii cât şi medicii care lucrează în sistemul de asigurări de sănătate şi să remedieze cu celeritate platforma informatică. Cea mai rapidă cale este introducerea formularelor electronice și eliminarea celor tipărite pe suport de hârtie.

În acest mod toate formularele, inclusiv toate tipurile de reţete, să fie doar în format electronic fără să mai fie necesară tipărirea lor în cabinete, cer medicii de familie atrăgând atenția că „acest sistem informatic perimat pune în pericol activitatea medicală la nivel naţional”, arată B1TV.

Societatea Naţională de Medicină a Familiei este solidară cu pacienţii şi cu medicii practicieni în această perioadă dificilă cauzată de disfuncţionalităţile Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI). Reamintim că programul SIUI aparţine în exclusivitate Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ca de altfel şi mentenanţa acestuia.

De o lungă perioadă, acest sistem informatic este nefuncţional şi blochează inadmisibil activitatea medicală din medicina primară şi nu numai. Este practic blocat accesul pacienţilor la servicii medicale printr-un serviciu informatic depăşit din punct de vedere al scopului pentru care a fost creat”, transmit medicii de familie, într-un comunicat.

Medicii de familie atrag atenția că că acest sistem informatic perimat pune în pericol activitatea medicală la nivel naţional.

Imposibilitatea interogării categoriei de asigurat afectează în mod direct accesul pacienţilor la servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate în primul rând din cauza creşterii timpilor de aşteptare. În mod asemănător, erorile de sistem în înregistrarea categoriile de asigurat prejudiciază pacienţii de drepturile lor fireşti ca asiguraţi ai sistemului public de sănătate.

Aceste disfuncţii majore în verificarea categoriei de asigurat şi în eliberarea tuturor documentelor medicale din cadrul consultaţiilor predispun medicii la erori ce le vor fi imputate ulterior chiar de către CNAS, deşi responsabilitatea nefuncţionării SIUI nu le aparţine”, reclamă Societatea Naţională de Medicină Familiei.

În acelaşi sens, imposibilitatea de a valida serviciile efectuate şi de a raporta activitatea lunii anterioare va afecta funcţionarea cabinetelor de medicină a familiei.

Solicităm CNAS să trateze cu respect atât pacienţii cât şi medicii care lucrează în sistemul de asigurări de sănătate şi să remedieze cu celeritate platforma informatică. Solicităm de urgenţă asumarea nefuncţionării sistemului informatic pus la dispoziţie de CNAS, introducerea formularelor electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie precum şi prevederea ca toate formularele, inclusiv toate tipurile de reţete, să fie doar în format electronic fără să mai fie necesară tipărirea lor în cabinete”, afirmă medicii de familie.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *