Grevele și protestele au paralizat Franța, după mai multe zile în care milioane de francezi au cerut în stradă, ca vârsta de pensionare să nu fie mărită. Președintele Macron insistă însă, în continuare, pentru mărirea vârtei de pensionare, pentru a putea suplini lipsurile bugetului de asigurări sociale.

Peste 1,2 milioane de protestatari au mărșăluit marți în Franța, în timp ce lucrătorii feroviari și personalul din rafinării sunt implicați în greve care durează de mai multe zile în diverse sectoare de activitate. Și sindicatele și-au intensificat campania pentru a încerca să oprească planul lui Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare la 64 de ani.

Pentru a șasea oară de la începutul anului, sindicatele au convocat o zi de greve și demonstrații la nivel național. Multe mitinguri de protest au atras mulțimi mai mari decât cele organizate anterior, la jumătatea lunii ianuarie, inclusiv în Marsilia, unul dintre cele mai mari orașe din Franța, au declarat autoritățile și mass-media locale.

În mai multe situații, protestele au degenerat în confruntări dure cu forțele de ordine.

Vrem să paralizăm toată Franța”, a declarat Fabrice Michaud, de la filiala lucrătorilor feroviari a sindicatului CGT, potrivit B1TV.

Sindicatele feroviare au făcut apel la greve continue, pe termen nelimitat, care ar putea afecta toate trenurile naționale, precum și rutele internaționale, inclusiv Eurostar. Gunoierii și șoferii de camion s-au alăturat acțiunii.

Până la prânz, aproximativ 39% dintre lucrătorii operatorului feroviar de stat SNCF erau în grevă, a declarat o sursă sindicală pentru Agenția France-Presse – cel mai mare număr de la prima grevă împotriva modificărilor pensiilor, la 19 ianuarie.

Circulația autobuzelor urbane locale și trenurilor de metrou din marile orașe au fost afectate, la fel ca și zborurile companiile aeriene, cu până la 30% din zboruri anulate marți și miercuri, deoarece controlorii de trafic aerian au intrat în grevă.

Aproximativ 24% dintre lucrătorii din sectorul public au întrerupt munca, iar multe școli s-au închis, deoarece profesorii au organizat o grevă de o zi. Unii studenți, inclusiv de la Universitatea Rennes 2 din Bretania, au început să blocheze facultățile în noaptea de luni spre marți.

Lucrătorii din rafinării și din sectorul energetic au participat, de asemenea, la greve. Sindicatul CGT a declarat că livrările de combustibil de la rafinăriile din Franța au fost blocate începând de marți dimineața, ceea ce ar putea duce la o criză de benzină în benzinării dacă protestele continuă.

Guvernul trebuie să ia în considerare această [rezistență] când sunt atât de mulți oameni în stradă, când guvernul are atât de multe probleme în a le explica și a adopta reforma”, a declarat Laurent Berger, liderul sindicatului moderat CFDT, la o demonstrație din Paris.

Propunerile lui Macron de creștere a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani și de majorare a numărului de ani de muncă necesari pentru a solicita o pensie completă sunt în dezbatere în Senatul francez.

Mărirea vârstei de pensionare este încă supusă negocierii. Majoritatea francezilor sunt împotrivă

Se preconizează că discuțiile se vor încheia până la sfârșitul lunii martie, iar o comisie formată din legislatori din ambele camere ale parlamentului va căuta un potențial acord asupra unei versiuni comune a textului, care va fi prezentată în cele din urmă spre aprobare la adunarea națională și apoi la senat. Dar rămân tensiuni în ceea ce privește nivelul de sprijin.

Guvernul este hotărât să continue cu modificările la pensii, iar purtătorul său de cuvânt a declarat că există probleme mai importante cu care se confruntă țara decât grevele, cum ar fi criza costului vieții.

Pot să înțeleg că nu mulți oameni vor să mai lucreze încă doi ani, dar este necesar pentru a asigura viabilitatea sistemului”, a declarat premierul Élisabeth Borne, la postul de televiziune France 5.

Un sondaj Ifop pentru ziarul de duminică Le Journal du Dimanche a arătat că doar 32% dintre francezi au susținut modificările aduse de Macron la sistemul de pensii. Un sondaj Elabe a constatat că 56% dintre francezi susțin grevele continue, iar 59% susțin apelul de a paraliza țara.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *