https www.gandul.ro wp content uploads 2022 12 marcel bolos 1

Marcel Boloș face un anunț de ultimă oră: începe digitalizarea marilor servicii publice din România! Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Comisia Europeană a aprobat programul care va aduce oficial transferul în piață a rezultatelor cercetării.

Programul va aduce banii necesari dezvoltării de soluții tehnologice avansate pentru digitalizarea marilor servicii publice.

Digitalizarea va avea un impact direct asupra a aproximativ 3 milioane de români.

Ce investiții sunt așteptate

Printre proiectele pe care le va aduce PCDIF se numără investiții pentru zona de robotică, automatizări industriale și IT, investiții în soluţii tehnologice de furnizare a energiei pe bază de hidrogen, investiții pentru utilizarea mai eficientă a resurselor de uraniu și investiții în tehnologiile viitorului (nanotehnologii, microelectronică, fotonică, materiale și tehnologii de fabricație avansate).

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a primit aprobarea oficială din partea Comisiei Europene pentru Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PCIDIF), aferent perioadei de programare 2021–2027.

Programul urmărește, printre altele:

  • creșterea locurilor de muncă pentru cercetare;
  • crearea unui mediu atractiv pentru tinerii cercetători;
  • creșterea abilităților acestora pentru transferul de cunoștințe dobândite către piață;
  • transferul tehnologic.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, anunță că mediul de afaceri va fi sprijinit în introducerea inovării și formarea personalului. Intervențiile vor stimula organizațiile de cercetare și întreprinderile pentru o mai bună poziționare pe lanțul valoric al inovării, fiind create astfel premisele unui ecosistem în care este facilitată corelarea în termeni reali între nevoie și oferta, cu utilizarea infrastructurilor existente.

E-guvernare și digitalizarea serviciilor publice
De asemenea, se urmărește digitalizarea extinsă a tuturor interacțiunilor administrative cu cetățenii, persoanele juridice pentru instaurarea unei e‑guvernări depline și de care vor beneficia cetățenii indiferent de tipul de serviciu public pe care îl accesează, indiferent de rezidență sau tipul de instituție sau autoritate publică cu care interacționează.

„A venit momentul în care putem spune oficial că începe era transferului în piaţă a rezultatelor cercetării. Odată cu aprobarea PCIDIF, vom face un pas important spre consolidarea poziţiei competiţionale a economiei româneşti în context european şi, pe de altă parte, ne vom orienta resursele spre proiecte de interes strategice pentru România.

Vorbim despre investiții pentru soluții în vederea obţinerea hidrogenului, producția de semiconductori, tehnologiile viitorului (nanotehnologii, microelectronică, fotonică, materiale și tehnologii de fabricație avansate) și investiții pentru dezvoltarea unui Hub de Inteligență Artificială.

Avem o alocare și pentru materializarea proiectului ALFRED (Advanced Lead Fast Reactor Demonstrator), proiect care are ca obiectiv construirea, până în 2030, a unui demonstrator european de reactor cu plumb. Proiectul presupune utilizarea tehnologiilor avansate cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

De asemenea, vom putea vorbi cu adevărat de digitalizarea marilor servicii publice.

Toate aceste proiecte sunt gândite pentru a ne alinia la trendurile internaționale, vor fi treceri treptate la sectoare cu valoare adăugată mare, care vor aduce cu adevărat dezvoltare pe termen lung”, a transmis printr-un mesaj postat pe Facebook ministrul Marcel Boloș.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *