Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, avertizează că evenimentele politice recente din Rusia indică faptul că Federația Rusă va rămâne un stat imprevizibil și agresiv și în anii care urmează, subliniind importanța întăririi forțelor NATO în acest context. Geoană susține că relația cu Rusia nu va aduce ani liniștiți în viitor și că este crucial să ne pregătim pentru un scenariu negativ, deoarece Rusia rămâne o țară imprevizibilă și potențial periculoasă.

Geoană constată o creștere a imprevizibilității din partea Rusiei și o schimbare a strategiei sale de colaborare minimă cu Occidentul. De asemenea, subliniază că interviul recent acordat de președintele Putin jurnalistului Carlson Tucker arată că Rusia a adoptat o politică de stat bazată pe ideea că este asediată de „Occidentul cel rău și nimicitor”, în strategia sa de comunicare strategică. În acest context, el consideră că pregătirea pentru un scenariu negativ reprezintă cea mai bună soluție, deoarece o poziție puternică a NATO poate descuraja Rusia să acționeze agresiv.

Nu vedem un risc iminent la adresa securităţii noastre, dar vedem o Rusie tot mai imprevizibilă, vedem o Rusie care pare să fi ieşit dintr-o logică de minimă colaborare cu Occidentul şi recentul interviu pe care l-a realizat un jurnalist american cu preşedintele Putin arată, de fapt, că în comunicarea strategică, inclusiv pentru pseudo-campania electorală din Rusia, Rusia, fortăreaţa asediată de Occidentul cel rău şi nimicitor, între ghilimele, a devenit politică de stat. Deci anticipăm, pentru mulţi ani de zile, pentru că acest regim pare să se re-perpetueze, o Rusie agresivă, o Rusie imprevizibilă şi cea mai bună soluţie este să te pregăteşti pentru un scenariu negativ. Pentru că a te pregăti pentru un scenariu negativ înseamnă că acel scenariu nu se întâmplă. Cu cât eşti mai puternic, asta înţelege Rusia şi Putin, înţelege limbajul de forţă, NATO este puternic, riscurile sunt mult mai mici. Dar nu putem spune că vom avea ani în faţa noastră liniştiţi în relaţia cu Rusia, rămâne o ţară imprevizibilă şi potenţial periculoasă. Aceasta este realitatea şi trebuie să o spunem, cu calm, cetăţenilor” a declarat Mircea Geoană, luni seara, într-o emsiune TV, transmite PsNews.

În legătură cu afirmația lui Donald Trump privind alocația de fonduri pentru apărare, Mircea Geoană susține că este anormal ca Statele Unite să apere state care nu contribuie în mod corespunzător la cheltuielile de apărare, având în vedere că SUA cheltuiește 3,5% din PIB pentru apărare.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *