Mutațiile coronavirusului pun eficacitatea vaccinurilor existente în pericol
Mutațiile coronavirusului pun eficacitatea vaccinurilor existente în pericol

Mutațiile coronavirusului pun eficacitatea vaccinurilor existente în pericol, consideră medicul ATI Radu Țincu. În prezent circulă o mutație a SARS-COV-2 care a apărut în Marea Britanie și a început să se răspândească în Europa și în lume.

În momentul în care virusul Sars-Cov-2 va suferi o nouă mutație, „vaccinurile acestea, pe care le avem acum, vor fi inutile și va fi nevoie să se găsească noi vaccinuri care să corespundă noii tulpini” crede Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul de Urgență Floreasca.

Acolo unde situația s-a reglat pot fi introduse progresiv măsuri de relaxare, însă trebuie să fim extrem de prudenți pentru că avem o nouă tulpină, cea din Marea Britanie despre care știm fără discuție că reprezintă o tulpină cu o transmisibilitate mult mai rapidă.

În Marea Britanie s-a triplat numărul de cazuri în decembrie și acest număr de cazuri a fost determinat doar de această tulpină. Va trebui să fim foarte prudenți, pentru că este foarte posibil ca tulpina să circule în România, atât timp cât este prezentă și confirmată în peste 30 de țări din lume, puțin probabil să nu ajungă și în țara noastră.

Dacă această tulpină va ajunge și la noi, transmisibilitatea extrem de ridicată reprezintă un element de îngrijorare și populația trebuie să respecte în continuare măsurile sanitare până la momentul în care se obține acea imunizare colectivă”, consideră medicul, într-o declarație pentru PsNews.

Mutațiile coronavirusului determină o atenție mult mai mare la ritmul campaniei de vaccinare. Radu Țincu susține că vaccinarea trebuie grăbită, pentru că în cazul în care virusul va suferi noi mutații, „vaccinurile acestea, pe care le avem acum vor fi inutile”.

Îngrijorarea imediată ține doar de faptul că se transmite cu mai mare ușurință, acest lucru este primul aspect. Dacă vreți să privim pe termen lung în raport cu campania de vaccinare, faptul că există foarte multe mutații ale acestui virus trebuie să ne grăbească în a ne vaccina pentru că nimeni nu poate garanta când virusul va suferi o mutație care să afecteze proteina de suprafață, proteina împotriva căreia s-a realizat acest vaccin.

Atât timp cât virusul are în suprafața sa această proteină, vaccinul va fi eficient. În momentul în care virusul va suferi o mutație și nu știm dacă va suferi și când va suferi, iar proteina sa va dispărea, vaccinurile acestea vor fi inutile și va fi nevoie să se găsească noi vaccinuri care să corespundă noii tulpini”, a conchis medicul.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *