Naționalizarea OMV este dorită de mai bine de jumătate din români, după ce Austria a blocat aderarea României în spațiul Schengen. Informația a fost făcută publică de sociologul Marius Pieleanu, care a adus date de ultimă oră dintr-un sondaj în lucru.

Peste 50% dintre români declară că trebuie naționalizat OMV, după ce Austria a refuzat intrarea României în Spațiul Schengen, a spus sociologul. Totuși, „nu trebuie să ne pripim în a face gesturi sub imperiul emoțiilor, care să ne coste mult mai mult decât o amânare a aderării României la Spațiul Schengen” a mai spus Pieleanu, citat de PsNews.

Refuzul Austriei este unul cu caracter subiectiv. Vă readuc aminte că ei nu au avut un motiv sustenabil, credibil, să ne refuze aderarea la Spațiul Schengen. Nu s-a spus și vă spun o cifră în premieră. Peste 50% dintre români declară că trebuie naționalizat OMV. Aici s-a ajuns cu supărarea. Sunt date de ultimă oră pe care vi le prezint. În mod evident noi nu trebuie să ajungem aici. România este parte integrantă a structurilor economice și politice europene și nu trebuie să ne pripim să facem gesturi ieșite din comun, la nervi, sub imperiul emoțiilor, și care să ne coste mult mai mult decât o amânare a aderării României la Spațiul Schengen”, a declarat Marius Pieleanu, la Puterea Știrilor.

Austria este în discuții pentru a naționaliza filiala de comercializare a gazelor naturale OMV Gas Marketing & Trading

Alfred Stern, șeful grupului energetic OMV, parțial deținut de stat, propune naționalizarea completă a filialei de comercializare a gazelor naturale OMV Gas Marketing & Trading (OGMT), potrivit ziarului vienez Wiener Zeitung.

OMV nu poate acoperi întreaga Austrie și nu are un mandat de aprovizionare. Pentru aceasta este nevoie de o companie națională de comercializare a gazelor care să grupeze toate activitățile de pe piață”, susține Stern.

Stern și-a exprimat încrederea că OMV va putea accesa un volum de 80 TWh de gaze într-un an, așa cum a făcut-o înainte de iarna actuală din 2022/23 – care va proveni din producția proprie a OMV din Norvegia, din contracte suplimentare de furnizare de gaze cu Norvegia și Italia și prin intermediul terminalului GNL din Rotterdam, la care OMV deține o participație.

Potrivit șefului OMV, compania depune efort pentru aprovizionare. Cu toate acestea, OMV deține doar o cotă de piață de 45% și, fiind o companie parțial deținută de stat, nu poate depăși această cotă din motive de concurență sau din cauza legislației privind societățile pe acțiuni.

OMV Gas Marketing & Trading GmbH este compania prin care grupul austriac face achizițiile de gaze la nivel de grup. În primele 9 luni ale anului, aceasta a fost compania din cadrul grupului care a făcut cele mai importante afaceri cu OMV Petrom. Astfel, OMV Petrom a efectuat achiziții de la OMV Gas Marketing & Trading GmbH în valoare de 573 milioane de lei și vânzări de 926,5 milioane de lei. În pofida propunerii de naționalizare a filialei de trading, CEO-ul OMV Alfred Stern s-a declarat încrezător că, pentru 2023, grupul austriac va putea acoperi mare parte din consumul de gaze al Austriei (80 TWh, din consumul total de 90 TWh), cu toate că are o cotă de piață doar de 45%. Acesta a avertizat însă că, în calitate de companie deținută parțial de stat, nu poate depăși acest procent ca urmare a legislației concurenței și a celei referitoare la societățile pe acțiuni. Gazul ar proveni, potrivit lui Stern, din producția OMV din Norvegia, din semnarea unor contracte cu aprovizionare cu companii din Norvegia și Italia, precum și prin intermediul terminalului GNL din Rotterdam, la care OMV deține o participație. Gazul exploatat de Petrom în România nu figurează, pentru că acesta este destinat acoperii consumului autohton, scrie Profit.ro.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *