Presa din Austria este de partea României, spune Gheorghe Falcă
Presa din Austria este de partea României, spune Gheorghe Falcă

Presa din Austria este de partea României, spune europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă, și încă mai există pârghii legale prin care să fie întors votul împotriva României și Bulgariei privind aderarea la Schengen.

,,Noi trebuie să spunem cetățenilor că la Comisia JAI s-a pus în discuție un raport al Comisiei Europene și, de aceea, europarlamentarul Tomac, colegul meu din grupul PPE, solicită asta Comisiei. Doar Comisia poate să atace la Curtea Europeana de Justiție această decizie. Dar, așa cum am discutat în delegația română a Partidului Popular European astăzi, aici va exista un timp până se va da o decizie, iar noi credem că acest timp îl putem câștiga printr-o negociere, evident, și printr-o presiune politică.

În Austria există o presiune făcută de mass-media, care este de partea României și a Bulgariei, pe cancelarul austriac. Credem că în Consiliul European din 15/16 decembrie 2022, unde va participa președintele Klaus Iohannis, acesta va ridica tema Schengen, deși nu este pe ordinea de zi, spunând clar ce nedreptate i s-a făcut României. Deci, sunt pârghii prin care să poți întoarce într-un timp mai scurt o decizie a Austriei față de România și Bulgaria”, a declarat Gheorghe Falcă într-o emisiune PsNews.

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a cerut marți, oficial, Comisiei Europene să atace la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia Consiliului JAI din 8 decembrie prin care a fost blocată intrarea României în spațiul Schengen.

Veto-ul Austriei trebuie anulat la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, a transmis eurodeputatul.

Am solicitat astăzi, oficial, Comisiei Europene să se îndrepte împotriva Consiliului UE la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru a apăra principiile şi valorile evocate în Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene”, a afirmat Tomac.

Potrivit preşedintelui PMP, „României şi cetăţenilor ei le sunt încălcate drepturi fundamentale ale Uniunii Europene: libertatea de circulaţie a persoanelor şi libertatea de circulaţie a bunurilor. Prin urmare, Comisia Europeană are obligaţia să acţioneze spre a aplica litera şi spiritul legii!” a adăugat Tomac.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *