Neadoptarea certificatului verde determină demisia lui Alexandru Rafila
Neadoptarea certificatului verde determină demisia lui Alexandru Rafila

Neadoptarea certificatului verde până la sfârșitul acestui an ar putea duce la demisia ministrului sănătății Alexandru Rafila, care o consideră o „opțiune” prin care poate forța mâna liberalilor din coaliție care nu sunt de acord cu forma legii certificatului pe care chiar el a elaborat-o.

Pentru mine este important ca certificatul COVID să fie adoptat, și cred că și pentru cetățenii acestei țări, că astea nu sunt acte normative pentru ministrul sănătății, pentru premier sau pentru Guvern. Sunt în favoarea apărării sănătății publice a explicat Rafila, miercuri seară, la Digi24.

Neadoptarea certificatului verde va duce la demisia ministrului sănătății. În privința demisiei sale dacă certificatul COVID nu va fi adoptat până la finalul anului, el a precizat că nu a renunțat la acest factor de presiune: „Un ministru al Sănătății are o anumită responsabilitate pentru sănătatrea publică, și dacă nu are la dispoziție instrumentele necesare ca să poată să gestioneze o situație de criză cum este cea din acest moment, există și această opțiune”

Eu cred că trebuie să fie adoptat pentru că dacă este adoptat mai târziu, până se fac normele de intervenție în domeniul apărării sănătății publice durează prea mult și dacă ajungem să avem o lege aprobată în februarie, este prea târziu. Sper că certificatul va fi votat și să îl avem aprobat”, a explicat el.

De altfel, Rafila, a avertizat că este posibilă o creștere a numărului de cazuri noi de COVID din România în prima parte a lunii ianuarie 2022.

Opinia tuturor este că în prima parte a lunii ianuarie vom asista la primele creșteri ale numărului de cazuri, poate chiar puțin mai repede. Și atunci, trebuie să avem la dispoziție un instrument de intervenție cât mai eficient – cu cât este mai rapid, cu atât este mai eficient.

(…)

Încet, încet, scade viteza cu care am redus numărul de cazuri în perioada anterioară și începem să ne stabilizăm. Dacă acest platou de stabilizare este sub 1, este în regulă, dacă ajunge la 1, începem să avem o problemă. Pentru că s-a observat în majoritatea țărilor în care evoluează noua tulpină Omicron că această creștere este explozivă, de la o săptămână la alta”, a mai precizat Rafila.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat, miercuri, că s-a convenit ca proiectul privind obligativitatea certificatului COVID la locul de muncă să fie adoptat până la finalul anului.

Este convenit să avem certificatul COVID până la finalul anului”, a afirmat Marcel Ciolacu, la Parlament.

Tot miercuri, președintele PNL, Florin Cîțu, a precizat că liberalii susțin orice proiect care va crește numărul persoanelor vaccinate și care contribuie la pregătirile pentru al cincilea val pandemic.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *