Nicolae Păun, președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, arată necesitatea unui program guvernamental de integrare a comunităților de romi în societatea românească. Păun a subliniat că este esențial ca acțiunile să fie însoțite de fapte concrete, deoarece lipsa de implicare a autorităților ar putea compromite viitorul tinerilor romi.

Nicolae Păun a comparat minoritatea romă cu pasărea Phoenix, care se ridică mereu din propria cenușă și încearcă să depășească obstacolele zilnice. El a subliniat eforturile sale de-a lungul a două decenii pentru a atrage atenția Guvernului asupra nevoii de programe de integrare eficiente.

Azi, pe 8 aprilie, pe teritoriul României minoritatea romă a făcut 18 ani, și-a luat majoratul! Legea care a fost adoptată în Parlamentul României, în 2006, la inițiativa mea, cu sprijinul grupului parlamentar al minorităților și, bineînțeles, cu un vot covârșitor dat de parlamentari la momentul respectiv atestă oarecum o recunoaștere oficială în 2006. Deci iată că am făcut 18 ani!

Această minoritate din care fac parte – și sunt mândru că m-am născut de etnie romă, cetățean român de etnie romă – vă spun că e o minoritate pe care pot s-o compar cu pasărea Phoenix.

Această minoritate s-a născut din propria ei cenușă, mereu încearcă să iasă singură din problemele cu care se confruntă zi de zi.

Din 2000, de când am intrat în Parlament, și până în prezent m-am tot zbătut să am discuții serioase cu Parlamentul, cu Guvernul, cu toate autoritățile locale să-i fac să înțeleagă că dacă se uită la noi de la depărtare, spun că ”vine un om”, dar când ne apropiem spun ”uite, a venit un țigan”. Să nu mai gândească așa, să spună ”sunt oameni, au aceeași fizionomie ca noi, se comportă ca noi”. Să schimbăm mentalitatea asta, că vrem să intrăm în niște structuri europene, euroatlantice, dar nu e de ajuns cu declarații!”, a spus Nicolae Păun, citat de B1TV.

Păun a făcut un apel către autorități să ofere sprijin concret comunităților de romi, afirmând că mulți dintre aceștia luptă să supraviețuiască de la o zi la alta. „Nu cerem ca un privilegiu, o cerem ca o reparație morală, în sensul în care dacă populația majoritară evoluează, noi nu putem să involuăm, adică sunt comunități de romi care trăiesc exact ca-n 1856, când a fost dezrobirea. Adică dacă ne uităm la o parte a populației de peste 600.000 de persoane, abia trăiesc de pe o zi pe alta. Să nu ne întrebăm că generația de mâine nu are niciun viitor, că nici n-am știut să le creăm un viitor” a mai spus Păun.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *