Nicușor Constantinescu a primit patru ani de închisoare
Nicușor Constantinescu a primit patru ani de închisoare

Nicușor Constantinescu a primit patru ani de închisoare, pedeapsă definitivă în dosarul achiziționării elicopterului care apoi s-a prăbușit în Lacul Siutghiol, în decembrie 2014. Atunci au murit cele patru persoane aflate la bord – pilotul Petre Corneliu Cătuneanu, copilotul Ginel Claudiu Crăcănel, medicul Laura Vizireanu şi asistenta medicală Gabriela Camelia Harton.

Nicușor Constanținescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, a fost vineri găsit vinovat de infracțiunea de abuz în serviciu. Magistrații Curții de Apel Constanța au dispus executarea unei pedepse de patru ani de închisoare, menținând decizia de la fond a Tribunalului Constanța. Decizia CA Constanța este definitivă, potrivit publicației Știri pe Surse.

Nicușor Constantinescu trebuie să plătească și un milion de lei despăgubiri civile.

În mai 2019, Tribunalul Constanţa a decis condamnarea lui Nicuşor Constantinescu la patru de ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă continuată. De asemenea, instanţa a admis acţiunea civilă formulată de Judeţul Constanţa şi de Consiliul Judeţean Constanţa, obligându-l pe Nicuşor Constantinescu la plata sumei de un milion de lei, reprezentând despăgubiri civile.

Fostul șef al CJ Constanța a atacat decizia la Curtea de Apel Constanța, care s-a pronunțat vineri.

Faptele pentru care Nicușor Constantinescu a fost cercetat, judecat și condamnat

În luna iunie 2015, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanţa. Conform rechizitoriului, în anul 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin Nicuşor Constantinescu, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă (judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria).

“La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat, Servicii de transport ocazional şi Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă), a elicopterului respectiv”, precizau procurorii DNA.

Sursa citată arăta că, în 1 iulie 2013, Nicuşor Constantinescu a pus la dispoziţia persoanei juridice elicopterul achiziţionat din fonduri publice, deşi firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi a fost achiziţionat elicopterul. Astfel, Nicuşor Constantinescu a plătit în mod nelegal din fondurile Consiliului Judeţean Constanţa aproximativ un milion de lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului.

În luna noiembrie 2014, Consiliul Judeţean a transferat acest elicopter Inspectoratului Aviaţiei Civile pentru a fi utilizat de către SMURD. În acel moment, elicopterul avea efectuate aproximativ 180 de ore de zbor.

În 15 decembrie 2014, elicopterul s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol din Mamaia, iar cele patru persoane aflate la bord – pilotul Petre Corneliu Cătuneanu, copilotul Ginel Claudiu Crăcănel, medicul Laura Vizireanu şi asistenta medicală Gabriela Camelia Harton – au murit.

Nicuşor Constantinescu a fost condamnat definitiv, în iulie 2019, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la zece ani de închisoare în dosarul în care era acuzat că a plătit 30 de milioane de lei din bugetul CJ pentru plantarea de perdele forestiere şi pentru alte proiecte care nu s-au realizat.

Totodată, Nicuşor Constantinescu execută o pedeapsă de şapte ani şi patru luni de închisoare după contopirea altor două condamnări definitive primite, cea de cinci ani de închisoare în dosarul Centrului Militar Zonal şi cea de cinci ani din dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri.

El mai are şi alte condamnări în prima instanţă şi alte dosare în care este judecat pe fond.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *