Nicușor Dan nu va fi investit vineri
Nicușor Dan nu va fi investit vineri

Nicușor Dan nu va fi investit vineri în funcția de primar, a anunțat chiar el pe Facebook. Deși calendarul evenimentului indica inițial ziua de vineri pentru ca primarul ales al Capitalei să-și preia mandatul, o problemă de interpretare a legii amână momentul.

Problema este că primarul Bucureștiului și Consiliul General trebuie să fie învestiți în același timp, a explicat pe contul său de Facebook Nicușor Dan. Dosarul de validare a mandatelor consilierilor a fost trimis la Primăria Sectorului 1, în loc de Tribunalul București, iar astfel procedura unitară va întârzia cu 7-10 zile.

„Din păcate preluarea mandatului meu va mai întârzia 7-10 zile, ceea ce nu e deloc bine din perspectiva crizei medicale în care ne aflăm. Iată explicația:

Codul Administrativ spune că Primarul General își preia mandatul (depune jurământul) odată cu Consiliul General.

Și Primarul și Consiliul trebuie validați anterior de instanță.

Codul Administrativ are o formulare ușor neclară asupra instanței competente pentru București: primarul și consiliul sunt validați de judecătoria în raza căreia se află circumscripția în care au avut loc alegeri.

Tribunalul București a validat mandatul meu acum câteva zile, apreciind că, întrucât nicio judecătorie de sector nu acoperă circumscripția București, competent este Tribunalul București.

Azi însă, printr-un alt complet, Tribunalul București a trimis dosarul de validare a consilierilor generali la Judecătoria Sector 1. După motivare (peste 1-2 zile), dosarul va ajunge la Judecătoria Sector 1. Probabil Judecătoria va trimite la Tribunal. Se va constata conflict de competență și dosarul va ajunge la Curtea de Apel, care va trimite la Tribunal.

După asta vom mai aștepta două zile pentru un eventual apel”, a explicat Nicușor Dan.

Nicușor Dan nu va fi investit vineri după ce declarase luni că “foarte probabil” în cursul zilei de vineri va fi învestit în funcţie. Nicușor Dan a mai precizat că a început să pregătească primele zile de mandat cu primele proiecte de care se va apuca rapid.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul