Cineva trebuie să facă primul pas pentru negocierile de pace în Ucraina, crede premierul Ungariei, Viktor Orban, care insistă că trebuie luate în discuție toate planurile de pace în ceea ce privește conflictul din Ucraina. Se poate ajunge la încetarea conflictului fie militar, fie la masa negocierilor, consideră Orban.

Viktor Orban a declarat cu prilejul şedinţei de conducere a Internaţionalei Creştin Democrate (CDI-IDC), care are loc la Bled că dacă nu se face primul pas, nu se va ajunge niciodată la pace, informează MTI, citată de Rador și preluată de B1TV.

Premierul ungar a subliniat că există două moduri de a gândi viitorul războiului din Ucraina, dintre care unul spune că există o modalitate de a rezolva conflictul pe cale militară, în timp ce celălalt spune că nu există nicio posibilitate în acest sens și este nevoie de o încetare a focului și de negocieri de pace.

Deocamdată nici măcar adevărata natură a conflictului nu a fost clarificată, unii cred că în Ucraina are loc un război proxy, în timp ce alții vorbesc despre un adevărat război între părți. Nimeni nu știe ce fel de plan de pace ar avea o șansă de succes, motiv pentru care Ungaria susține toate inițiativele”, a subliniat premierul, care a adăugat: În privinţa războiului din Ucraina, atașamentul și atitudinea Ungariei diferă de cele ale țărilor din regiune datorită implicării personale. „Ucraina este vecinul nostru, unde trăiește o minoritate maghiară, iar războiul a luat și vieți maghiare. Conflictul este o pierdere națională personală nu numai pentru Ucraina, ci și pentru Ungaria”, a menţionat Viktor Orbán.

Scopul fondului este de a consolida securitatea în întreaga Europă, dar până acum banii au fost utilizați în principal pentru a sprijini Ucraina.

Ungaria consideră că trebuie clarificat dacă acest instrument european continuă să-și servească obiectivele inițiale, securitatea paneuropeană, sau este transformat într-un mijloc de sprijin militar pentru Ucraina, a explicat oficialul ungar.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *