Numărul copiilor infectați cu coronavirus va crește, o dată cu înmulțirea numărului de cazuri. În continuare, cei mici sunt predispuși la forme ușoare iar de cele mai multe ori, în familie adultul se îmbolnăvește primul, a explicat medicul pediatru Malvina Petrov.

Pediatrul Malvina Petrov a vorbit despre copii infectați cu SARS-COV-2 la B1TV: „Într-un fel era de așteptat să crească numărul cazurilor în rândul copiilor, în primul rând odată cu creșterea numărului de cazuri în general. Chiar dacă în acest moment copiii nu merg în colectivitate, ei au drept posibil contact adulții din familiile lor. Dacă aceștia se îmbolnăvesc, evident și copiii vor contracta acest virus. De cele mai multe ori, aceasta este calea de transmisie. Mai întâi un adult din familie se îmbolnăvește, după care și copiii – nu sunt întotdeauna primii copiii”.

Simptomele comune la copii au fost prezentate de medicul pediatru: „Cele mai frecvente sunt, totuși, semnele respiratorii ușoare – o rinoree ușoară, curs nasul, durere în gât, uneori febră – dar, într-adevăr, pot fi manifestări diverse și până la manifestări cutanate, cum ați spus, urticarie, dureri abdominale, de cele mai multe ori forme lejere. Într-adevăr însă, există și un procent de copii care dezvoltă niște forme grave. Procentul nu este mare, însă dacă numărul cazurilor în total crește, evident că și numărul copiilor care dezvoltă forme grave va crește”.

Despre simptomele care ar trebui să îi alerteze pe părinți pentru a cere ajutor de specialitate, medicul pediatru Malvina Petrov a explicat: „În primul rând, starea general alterată, febra care persistă, inapetența, simptomele respiratorii, dacă ceva nu este în regulă, dacă li se pare că copilul nu respiră cum trebuie, tusea care persistă. Cel mai corect este ca orice formă, totuși, să fie evaluată de un medic de specialitate, adică să nu lăsăm în grija părinților să hotărască dacă forma este severă sau ușoară”.

Miercuri s-au înregistrat 8.651 de cazuri noi de COVID-19 depistate la nivel național, astfel că numărul îmbolnăvirilor confirmate pe teritoriul României de la debutul pandemiei a urcat la 267.088. Potrivit autorităților, 186.260 de pacienți au fost declarați vindecați.

Leave a comment

Lasă un răspuns