O invazie a Taiwanului va duce la o reacție armată a Statelor Unite
O invazie a Taiwanului va duce la o reacție armată a Statelor Unite

O invazie a Taiwanului va duce la o reacție armată a Statelor Unite, a lansat Joe Biden un avertisment la adresa Chinei. Este prima dată când spune clar că SUA se va implica militar în situația în care China decide să intervină cu forța în regiunea pe care o revendică.

Joe Biden a declarat, luni, la Tokyo, că ar fi dispus să utilizeze forța pentru a apăra Taiwan, dar că remarca nu reprezintă o schimbare a politicii SUA în ceea ce privește la acest moment insula independentă. Președintele SUA a lansat mai multe critici la adresa Chinei, relatează Reuters, preluat de B1TV.

Președintele Statelor Unite a efectuat prima sa vizită în Japonia după învestirea sa la Casa Albă, iar comentariul său și interpretarea premierului nipon Fumio Kishida sugerează o abatere de la actuala politică de așa-zisă ambiguitate strategică în privința Taiwanului, arată sursa citată.

China comunistă consideră că insula democrată face parte din teritoriul său și spune că ea reprezintă cea mai sensibilă și mai importantă problemă de pe agenda bilaterală cu Statele Unite.

Întrebat de un reporter dacă SUA ar apăra Taiwanul în eventualitatea unui atac, președintele Joe Biden a confirmat: „Da”.

Acesta este angajamentul pe care l-am făcut”, a continuat liderul american, într-o conferință comună cu prim-ministrul Japoniei. „Suntem de acord cu politica o singură China. Am aderat la ea și la toate acordurile făcute în acest sens de atunci. Însă ideea că, că poate fi luată prin forță, pur și simplu luată prin forță, pur și simplu este, este pur și simplu nepotrivită”, a explicat Joe Biden.

Liderul SUA și-a exprimat speranța că nu se va ajunge la un asemenea scenariu și că nici măcar nu se va încerca acest lucru.

După declarații, un oficial al Casei Albe a menționat că politica Washingtonului în ceea ce privește Taiwanul nu s-a schimbat.

Joe Biden făcuse un comentariu similar și în octombrie. La acel moment, un purtător de cuvânt de la Casa Albă spunea că președintele american nu a anunțat o schimbare de politică, iar un analist vorbea despre o „gafă”.

SUA a fost de acord de multă vreme că există o singură China, însă a adoptat o poziție de „ambiguitate strategică” atunci când fost întrebată dacă s-ar implica într-un conflict militar pentru insulă.

China face presiuni în regiune, iar președintele american Joe Biden speră că Vladimir Putin va plăti un preț greu pentru invazia în Ucraina tocmai pentru a arăta Beijingului cu ce s-ar confrunta în cazul în care invadează Taiwanul.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *