O mină marină a fost neutralizată de geniști în Marea Neagră, în apropiere de granițele României, explozibilul provenind din războiul din Ucraina. După ce au examinat-o, militarii au constatat că aceasta era de proveniență ucraineană.

Mina marină a fost distrusă luni, la o distanță de aproximativ 39 de mile de Capu Midia. Aceasta era de proveniență ucraineană și conţinea circa 20 de kilograme de trinitrotoluen, a spus căpitanul comandor Daniel Gheorma, care a participat la neutralizarea minei.

Mina ar proveni din stocul operativ al Forţelor Navale Ucrainene, revitalizată în anul 2020: “Ea este o mină folosită în raioane cu adâncime de până la 50 de metri, cu o încărcătură TNT în jur de 20 de kilograme. Misiunea a fost una cu grad ridicat de risc, având în vedere că este pentru prima oară când executăm o activitate de distrugere a unei mine reale. S-a desfăşurat în siguranţă, tot timpul am avut în atenţie ca grupa scafandrilor deminori să fie în siguranţă şi să desfăşoare activităţi astfel încât să nu periclităm viaţa militarilor români”, a declarat Daniel Gheorma, potrivit B1TV.

Potrivit şefului detaşamentului de scafandri deminori de la bordul puitorului de mine, căpitan comandor Cătălin Gherghinescu, mina a ajuns în apele teritoriale româneşti ale Mării Negre „cel mai probabil prin dragaj sau pur şi simplu s-a retezat cablul de ancorare”.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *