Concluziile preliminare cu privire la dublul accident aviatic din Dobrogea
Concluziile preliminare cu privire la dublul accident aviatic din Dobrogea

Concluziile preliminare cu privire la dublul accident aviatic din Dobrogea au fost înaintate de comisiile tehnice de investigare. Este vorba de un cumul de factori care au dus la prăbușirea unui avion și a elicopterului trimis în acțiunea de salvare.

Un avion MiG-21 LanceR şi a un elicopter IAR-330, s-au prăbușit la data de 2 martie, în judeţul Constanţa, evenimente care au cauzat decesul a opt militari.

Comisiile de investigare au concluzionat faptul că cele două accidente aviatice s-au produs, cel mai probabil, din cauza unui cumul de factori umani şi de mediu, a căror pondere urmează să fie stabilită. În urma accidentelor aviatice din Dobrogea au murit 8 militari, a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat.

Din informațiile obținute în urma măsurătorilor şi a evaluărilor efectuate, analizei datelor extrase din sistemul de înregistrare a parametrilor de zbor şi de funcţionare de la bordul aeronavelor, audierii convorbirilor radio, examinării stării epavelor aeronavelor, studierii hărţilor sinoptice şi a condiţiilor meteorologice existente în zonele de impact la momentele producerii celor două catastrofe aeriene, comisiile au concluzionat că ambele evenimente s-au produs, cel mai probabil, din cauza unui cumul de factori umani şi de mediu, a căror pondere urmează să fie stabilită la finalizarea procedurilor de investigare.

Cercetările pentru stabilirea cauzelor și concluziilor finale continuă, sub coordonarea Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti”, a transmis Ministerul Apărării Naționale.

Zborurile cu MiG-21 LanceR și IAR-330 Puma vor fi reluate, după concluziile preliminare ale anchetei

Ministerul Apărării Naționale a transmis că misiunile cu cele două tipuri de aeronave vor fi reluate.

Conform procedurilor referitoare la exploatarea aeronavelor militare, pe baza concluziilor preliminare, Statul Major al Forţelor Aeriene a luat măsurile necesare în vederea reluării misiunilor de zbor cu aceste aeronave: au fost revăzute şi actualizate procedurile de operare, au fost parcurse module de pregătire teoretică şi practică cu toate categoriile de personal aeronautic care operează aceste aeronave şi s-au executat verificări tehnice la toate aeronavele de tip MiG-21 LanceR şi IAR-330, toate variantele.

În urma aplicării acestor măsuri, a fost autorizată reluarea misiunilor de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR şi IAR-330, toate variantele”, a mai precizat MApN.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *