ANM
ANM

Europa se sufocă pe măsură ce valul de caniculă se extinde şi înspre România. Ne aşteaptă zile de foc cu temperaturi record. Iată anunțul directorului ANM.

„Cupola de foc este o masă de aer de origine tropicală, care, atunci când persistă mai mult, determină fenomene de acest tip, temperaturi foarte ridicate măsurate la umbră, de peste 40-42-43 de grade așa cum s-au înregistrat începând chiar de ieri în Portugalia și în Spania, acolo unde este în vigoare o atenționare meteorologică de cod roșu pentru val de caniculă.Temperaturi în această zonă a Europei de peste 40- 42 în Spania, 43-44 de grade Franța, deja sub cod portocaliu. Iată că și Marea Britanie, la 33 de grade înregistrează valori deosebit de ridicate pentru această perioadă din an”, explică Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3.

Vine „cupola de foc” asupra României

„Pentru zona țării noastre avansul de aer foarte cald origine tropicală va se va resimți începând chiar de mâine când vom înregistra deja temperaturi în creștere comparativ cu ceea ce am avut în ultimele zile, deja 34 de grade la umbră, dar vom resimți cu siguranță deja peste 35-36 de grade.Vineri deja ne apropiem de pragul unei zile de caniculă de 35 de grade în bună parte din țară, în partea de vest-sud-est a României, chiar și sâmbătă 35 de grade. Duminică și luni o ușoară răcorire la 33 de grade, dar apreciem la acest moment că valul va fi în intensificare începând de marți, miercuri în a 2-a parte a săptămânii și de mai lungă durată”, explică Elena Mateescu, directorul ANM.

„Ceea ce este însă foarte important, nu numai valorile de temperaturi care vor fi deosebit de ridicate, temperaturi resimțite peste 38-40 de grade cu siguranță, este lipsa precipitațiilor.Cupola de foc peste România o putem considera începând din a 2-a jumătate a săptămânii viitoare. De miercuri temperaturile, așa cum arată lucrurile la acest moment și informațiile de care dispunem datele statistice, ca urmare a modelelor numerice de prognoză a vremii, 36-37 de grade la umbră, ceea ce poate intensifica temperatura resimțită la valori de peste 40 de grade și un indice de disconfort termic deosebit de accentuat atunci când înregistrăm aceste acest context al valorilor de temperaturi și nopți tropicale, cu temperaturi minime peste 18-20 de grade”, explică Elena Mateescu, directorul ANM.

„Mâine deja 34, vineri 35 36 de grade inclusiv în Capitală, ne apropiem de pragul unei zile de caniculă.Și astăzi am resimțit temperaturi care s-au apropiat de 34/35 de grade chiar și duminică 35 de grade în partea de vest, sud-vest a țării. Deci rămânem în continuare la valori apropiate de pragul de caniculă, după care, de miercuri valori de temperaturi în creștere de la o zi la alta, cel puțin 36-37 de grade la acest moment”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM la Sinteza Zilei de la Antena 3.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *