O pauză de COVID ne-ar putea aștepta după valul cinci al pandemiei, cu varianta Omicron, crede medicul epidemiolog Emilian Popovici. Perioada de pauză s-ar întinde până în toamna sau iarna acestui an, însă dacă nu va mai apărea o nouă variantă a virusului în circulație, spune epidemiologul.

Și eu cred că după acest val cinci, care e atât de devastator ca număr de infecții, ar trebui să urmeze o perioadă de pauză destul de lungă, care se poate întinde până în toamnă sau până în iarnă. În epidemiologia clasică se numește o perioadă de liniște interepidemică. De ce s-ar întâmpla asta? Pentru că se epuizează receptivii. Dacă într-o populație ca a Franței ai peste 300.000 de infectări zilnice, la un moment dat, pe la sfârșitul valului cinci, o să ai un procent semnificativ din populație care a trecut prin infecție și atunci, dacă nu apare o nouă variantă, vine o perioadă de liniște până la noul sezon care va fi favorabil infecției”, spune medicul într-un interviu acordat cotidianului Libertatea și preluat de B1TV.

Medicul Emilian Popovici mai sugerează că un nivel mai scăzut al restricțiilor sanitare favorizează apariția unor noi tulpini de COVID-19. Altfel, ne-ar aștepta o pauză de COVID.

În ce privește posibila nouă variantă, cu cât nivelul de măsuri este mai scăzut, cu atât oferta de infectare făcută virusului e mai mare: infecțiile sunt mai frecvente și crește riscul apariției mutațiilor și a unor noi variante. De asemenea, trebuie să ținem cont de faptul că, pe lângă partea de lume cu măsuri și vaccinare, avem regiuni extinse în Africa și Asia fără măsuri și fără vaccinare, unde virusul se poate replica în voie și astfel poate genera noi variante. Asta înseamnă că trebuie găsite resursele necesare pentru ca această problemă de sănătate publică a umanității să fie abordată global, ca o pandemie, și nu doar pe regiuni, cum sunt America de Nord, Europa sau Australia”.

Omicron, dominantă și în România

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a precizat în raportul privind evoluția pandemiei că este confirmată transmiterea comunitară a variantei Omicron în România.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, aprecia că varianta Omicron se va transmite comunitar în România în cel mult două săptămâni. Potrivit estimărilor, valul 5 ar urma să infecteze un milion de români. La nivel european previziunile sunt și mai sumbre. Mai mult de jumătate din populația europeană este de așteptat să fie infectată cu varianta de coronavirus Omicron în următoarele șase până la opt săptămâni.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *