O propunere scandaloasă de selectare a bolnavilor de COVID ajunși în stare gravă la spital a făcut-o jurnalistul Dan Turturică, fostul redactor șef al ziarului România Liberă și Digi24. Acesta propune un sistem profund discriminatoriu pe care să-l folosească medicii când vor trebui să aleagă care pacient ajunge la terapie intensivă: în funcție de postările pe Facebook ale bolnavului, referitor la subiectul coronavirusului, înainte de a se îmbolnăvi.

Dan Turturică ar vrea un sistem de „poliţie a gândirii” în baza căruia pacienţii cu forme grave de COVID-19 să fie primiţi sau să nu fie primiţi la terapie intensivă, relatează publicația Știri pe Surse.

„Da, știu, nu prea e creștinește, dar parcă nu ar fi o idee rea ca admiterea la Terapie Intensivă să se decidă și în funcție de postările pe Facebook pe subiectul COVID, pre-îmbolnăvire”, a scris Dan Turturică pe contul său Facebook, avansând această propunere scandaloasă.

dan turturica propunere scandaloasa fb

În România, libertatea de exprimare este garantată de articolul 30 din Constituţie, iar articolul 34 prevede că dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat. Potrivit art. 29 alin. (1) din Legea 46/2003, în cazul în care furnizorii de servicii medicale sunt obligaţi să recurgă la selectarea pacienţilor pentru anumite tipuri de tratament care sunt disponibile în număr limitat, selectarea se face numai pe baza criteriilor medicale.

Mai îngrijorător, asemenea discursuri extremiste se regăsesc pe alocuri şi în lumea medicală. Spre exemplu, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, Cristian Oancea, le-a transmis joi un mesaj celor care iau în derâdere măsurile de protecție sanitară.  „Să se trateze cu terapii alternative, să nu încarce sistemul sanitar”, a spus medicul, la Digi24.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *