O racheta supersonică de croazieră a fost testată de Armata SUA, al doilea test de acest fel în ultima perioadă. Testele acestei categorii de armament, au devenit relevante în contextul în care Rusia a lansat astfel de rachete în războiul din Ucraina.

Racheta supersonică de croazieră este produsă de Lockheed Martin, furnizor tradițional al armatei americane, relatează axios, potrivit B1TV.

Unele rachete au fost capabile să zboare la viteze supersonice încă de acum câteva zeci de ani, dar tipurile mai noii au devenit manevrabile în zbor, ceea ce le face dificil de detectat pe radare pentru a fi distruse de sistemele de apărare antirachetă.

Guvernul SUA nu a dezvăluit însă când a efectuat testul versiunii Lockheed Martin a DARPA și Hypersonic Air-breathing Weapon Concept [HAWC] al Forțelor Aeriene, arată sursa citată.

„Acest test de zbor Lockheed Martin HAWC a demonstrat cu succes un al doilea tip care le va permite luptătorilor noștri să aleagă în mod competitiv capabilitățile potrivite pentru a domina câmpul de luptă”, a declarat Andrew Knoedler, manager de program HAWC în Biroul de tehnologie tactică al DARPA.

DARPA a spus că racheta a fost lansată dintr-o aeronavă înainte de a accelera și a menține o viteză de croazieră de cinci ori mai mare decât sunetul pentru o perioadă de timp nedeterminată. Racheta a atins altitudini mai mari de 19.8 kilometri și a zburat pe mai mult de 300 de mile marine.

Un alt test cu rachete hipersonice al Chinei de anul trecut i-a surprins pe oficialii serviciilor secrete americane.

În colaborare cu Lockheed Martin, o altă rachetă dezvoltată de o firmă privată a atins viteza supersonică în septembrie anul trecut.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *