Scriitorul și realizatorul TV Octavian Hoandră a lansat la Clubul Diplomatic ultima sa lucrare – Jurnal de Pandemie. Cartea are un cuvânt înainte semnat de George Banu – ”Scrisori pe timp de ciumă” – și două texte de recomandare: ”Respirație artificială (un pseudo-jurnal) de Vasile Sebastian Dâncu și «Jurnal pentru oamenii ”cuminți” din România» de Ovidiu Șimonca.

Gândurile sunt adunate și scrise de Octavian Hoandră în perioada în care România s-a oprit în loc odată cu întreaga planetă.

Așezat în casa plină de cărți din Cluj, scriitorul a scris învăluit în fum de trabuc și liniște. Intrarea sa în stare de urgență venea după un periplu prin Cuba însorită și săracă, în care socialismul se împletește cu amintiri demult trecute despre Sam Giancana și Meyer Lansky pe holurile Hotelului Nacional de Cuba.

Pandemia îl închisese în casă pe scriitorul care în urmă cu scurt timp călca pe urmele lui Ernest Hemingway presărate pe aleile sărace ale Havanei. Senzația răcoritoare a unui Daiquiri rece băut la Floridita și veselia unui Mojito aromat vărsat în pahare în ritmuri de muzică latină la Bodeguita del Medio au fost brusc înlocuite pentru Octavian Hoandră de neliniștea și agitația unui popor speriat de un adversar invizibil.

Rezultatul acestei schimbări de stare este o carte extraordinară. Împănată cu amintiri dintr-o epocă trecută și cu multe cugetări despre prezent, cartea lui Octavian Hoandră este o frescă a societății care se schimbă.

Lansarea lucrării s-a făcut la Clubul Diplomatic din București, iar prezența a fost una numeroasă și extrem de ridicată din punct de vedere calitativ. Jurnaliști, oameni politici și oameni de cultură s-au distanțat social pe peluza de la Clubul Diplomatic pentru Octavian Hoandră. Mulți nu se mai văzuseră de dinainte de „COVID19”. „Jurnal de Pandemie” catalizatorul care i-a adus împreună.

Octavian Hoandră este jurnalist editorialist la Evenimentul zilei si realizator al emisiunii de politica si cultura „Realitatea romaneasca” – Realitatea TV.

Carti publicate de Octavian Hoandră

Dreptul la frica (roman), Editura Exe, Cluj-Napoca, 1992; Praful rosu (proza scurta), Editura Arhipelag, Targu-Mures, 1995; Eclipsa de la capatul tunelului (publicistica), Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1996; Vremea hienelor (publicistica), Editura Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca, 2007; Cum a murit Romania, cum am murit eu (publicistica), Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2010; Jurnal la Klausenburg (poeme), Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2011; Journal à Klausenburg (poeme), Éditions Edilivre, Paris, 2013; Opiniile unui strain absolut (eseuri), Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2014; Ianuarie si alte amaraciuni (poeme), Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2014; Fiecare pustiu cu vorbele lui (poeme), Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2014; Les Opinions d’un étranger absolu (essays), Éditions Edilivre, Paris, 2014.

Leave a comment

Lasă un răspuns