octavian jurma
octavian jurma

În România, va urma şi valul şase al pandemiei COVID, atrage atenţia medicul Octavian Jurma, care preconizează că acest val va veni în toamnă.

„Valul 6 este aproape o certitudine în toamnă şi va debuta probabil la finalul lunii august”, este de părere medicul Octavian Jurma.

Specialistul spune că pandemia nu s-a terminat.

„Din păcate, singura pandemie care s-a terminat este cea din 1918, pentru că cea din 2020 este bine mersi şi produce noi tulpini într-un ritm ameţitor”, continuă medicul.

Cercetătorul ne spune şi ce este îndicat să facem în perioada următoare: măşti la interior, screening epidemiologic la intrarea în ţară şi doza booster.

Jurma: „Vestea bună este ca până la finalul săptămânii vom ieşi din valul 5”

„Vestea buna este ca pana la finalul saptamanii (cel tarziu saptamana viitoare) incidenta nationala va cobori sub 0.5 la mie si vom iesi probabil din valul 5 pe baza datelor oficiale.Din pacate eliminarea tuturor masurilor de preventie in perioada sarbatorilor precum si din scoli a dus la prelungirea valului 5-Omicron cu cel putin 4 saptamani si la formarea unui platou care a dureaza de 3 saptamani”, mai spune Octavian Jurma.

„Sunt doar 2 luni de la abandonarea oficiala a masurilor de santate publica in pandemie si declararea inchiderii pandemiei din motive de inconvenienta politica.Din pacate singura pandemie care s-a terminat este cea din 1918, pentru ca cea din 2020 este bine mersi si produce noi tuplini intr-un ritm ametior.De la 8 martie 2022 pana acum pandemia a produs zeci de noi variante ale armelor sale (virusii) dintre care 3 au acum popriile clade (ramuri)”, explică Octavian Jurma.

„Diferenta principala este ca acum in loc de tulpini candidate avem ramuri intregi candidate la urmatorul val de toamna.

Din fericire nu avem inca confirmate in Romania BA.4 sau BA.5. Stim asta pentru ca de 2 saptamani INSP monitorizeaza si aceste variante.
======================
Stim asadar ca:

1. Pandemia nu s-a terminat

2. Valul 6 este aproape o certitudine in toamna si va debuta probabil la finalul lunii august

3. Nu stim sigur ce varianta va provoca valul 6

4. Stim sigur ca nu mai avem nici un mijloc de a limita impactul valului 6, pentru ca pandemia s-a terminat pentru autoritati si nimic nu ii va convinge sa nege negatia”, spune Octavian Jurma.

Jurma: Ce am putea face să prevenim un nou dezastru în toamnă?

Ce am putea face sa prevenim un nou dezastru in toamna? Exact ceea ce ar fi trebuit sa facem vara trecuta ca sa prevenim dezastrul din toamna trecuta.Aceasta ar insemna pastrarea mastilor in interior, accelerarea campaniei de vaccinare si screening epidemiologic la intrarea in tara pentru a intarzia importul noilor versiuni.La acest masuri minimale poate fi adaugata si procurarea din timp a noilor antivirale in special Paxlovid care va fi principalul instrument de reducere a mortalitatii in tarile cu rata mare de vaccinare.Paxlovid este chiar mai important in Romania, unde populatia este foarte refractara la vaccinare.Daca tinem insa cont de retorica antivaccin, care a inceput in aceste zile la cel mai inalt nivel politic, este putin probabil sa mai achizitionam prea curand medicatie anti-COVID in avans”, mai explică cercetătorul Jurma.
––––––––––

Jurma: Ce poti face tu?

„In primul rand sa eviti spitalizarea. E important sa iti faci boosterul: sansa sa nu te mai infectezi odata pana la finalul anului este aproape zero si o sa ai nevoie de cat mai multa protectie imunitara.In al doilea rand eviti infectarea. Pastreaza masca FFP2 la interior in spatiile publice si in mijloacele de transport in comun.O faci sa iti protejezi familia dar si ca sa protejezi familia altora. Daca te intreaba lumea de ce porti masca, spune ca nu vrei sa il infectezi si o sa te lase in pace.E necesara doza 4 (al doilea booster) acum? Doar daca ai o recomandare medicala ferma.Al 2-lea booster ofera o perioada limitata de protectie suplimentara si e de preferat sa il luati inainte de valul 6, probabil inainte de deschiderea scolilor cand incepe de obicei valul epidemic in Romania”, a scris medicul Octavian Jurma, joi, pe pagina de Facebook.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *