Opoziție în USR, pe marginea scandalului din TVR. Consilier local: „S-au trezit în noul an cu un mare chef să dea jos conducerea TVR”

Oana Iacob, consilierul local al Sectorului 1, și-a criticat o parte dintre colegii din USR pe subiectul scandalulului de la TVR din noaptea de Revelion.

„Cu riscul să îmi aprind paie in cap, să îmi iau niște unfriend și ceva avertismente pe la partid (sper totuși să nu, am mare încredere în rațiunea majorității colegilor mei), simt că este necesar să vorbim puțin despre subiectul zilei: TVR, Revelionul TVR și discuțiile care s-au încins în spațiul nostru public despre cum TVR trebuie desființat, reorganizat, whatever. Și cum subiectul e amplu, cred că o să fac mai multe postări. Și dacă scriu depre asta, e pentru că am șase ani de scoală de media și câteva mii de ore de producție TV la activ (nu e nici mult, nici puțin… să zicem că e mediu). Acum… Înțeleg că am doi colegi, un deputat și un senator, care, pasămite, stand ei acasă în noaptea de Revelion și, dând peste Vacanța Mare pe TVR, în loc să schimbe canalul, au îndurat supliciul până la sfârșit. Și pentru că nu au gustat materialul, s-au trezit în noul an cu un mare chef să dea jos conducerea TVR, sau, mai mult, să desființeze instituția cu totul. Sper din toată inima că este doar excesul lor de zel și că nu vorbim de o poziție asumată a partidului”, a scris Oana Iacob, pe pagina sa de Facebook.

„Două lucruri vreau să zic. Și calitatea Revelionului (foarte slabă, eu am rezistat cam 10 minute) și organizarea TVR (nu mai sunt la curent cu ce și cine pe acolo, o să mă documentez, dar sunt convinsă că e loc de foarte mult bine) nu fac subiectul acestei postari. Acum vreau să vorbim despre niște principii.
Unu. Ce facem când nu ne place culoarea pereților din apartament? Văruim apartamentul? Sau îi dăm foc? Dacă am desființa instituții ori de câte ori nu ne convine ce fac ele, am ajunge din nou să trăim in peșteră.
Așa că… #notinmynameDoi. Nu rezonez cu ideea atât de rostogolită în spațiul public că TVR toacă toată averea poporului pe nimic și că e o doar un sifon de bani. Este un unghi mort. Da, poate părea așa, pentru cineva care nu este din domeniu. Da, probabil sunt acolo și angajați care nu fac mai nimic. Da, probabil se dau contracte pe prietenii. Ca peste tot. Cu asta putem fi toți de acord.Discuția adevărată este însă despre altceva”, a scris consiliera pe Facebook.

Oana Iacob: „Unul este cu bugetul total, și celalalt cu cheltuiala per telespectator”

„Oameni buni, să faci conținut TV original, corect, atractiv, inspirational, de impact, educativ, pentru un public foarte larg si eterogen, costă enorm. Echipamentele, studioul, decorul, oamenii, artiștii, drepturile muzicale, documentarea, deplasările, scenariile, post producția, grafica și animația, haine, machiaj, catering, totul costă. Nu este deloc similar, ca proces, cu a te filma cu telefonul mobil, a te posta pe Facebook și a strange o mie de likeuri. Știți cât plătește BBC pentru un minut de documentar? Sau cât costă un episod de serial? De curiozitate, vă rog să căutați.Vă rog și să vă uitați la graficele de mai jos (știu, sunt urate, am făcut și eu ce am putut). Ele prezintă comparativ bugetele a 4 trusturi de presă, la nivelul anului 2018. RAI (italienii), ZDF (germanii), TVR si PROTV. Numerele sunt rotunjite, deci nu foarte exacte. Unul este cu bugetul total, și celalalt cu cheltuiala per telespectator. Pentru Romania am considerat 20 de milioane de telespectatori, pentru celalalte am luat datele de pe Wikipedia. Se vede diferența? Eu zic că se vede.
26,82 euro/an/pax – nemții 42,71 euro/an/pax – italienii 4,5 euro/an/pax – românii Educația costă bani. Cultura costă bani. Ele sunt o investiție, a noastră, a tuturor. Durează ani șă formezi un public, timp în care trebuie să ai rabdare. Să fii consecvent. Și să bagi bani cu nemiluita. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt. Pun sursele numerelor in commenturi. Vă rog din suflet să le citiți.Ce vreau să zic este simplu. Primim ce plătim.Avem ce construim”, a mai spus consiliera Oana Iacob.

Sursă foto: captură video TVR

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *