Oprirea vaccinării din cauza noii variante Omicron nu e o soluție
Oprirea vaccinării din cauza noii variante Omicron nu e o soluție

Oprirea vaccinării din cauza noii variante Omicron nu se poate lua în discuție la acest moment, consideră medicul de terapie intensivă Radu Țincu. Nu există deocamdată nicio dovadă că actualele vaccinuri nu ar fi eficiente și asupra acestei mutații, iar în situația în care eficiența acestora ar scădea către 40-50%, tot ar fi o variantă viabilă, consideră medicul de terapie intensivă.

În acest moment nu poate fi luată în calcul oprirea vaccinării cu actualele seruri anti-COVID-19, a subliniat Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca.

Avem informațiile, deja se conturează din partea specialiștilor care au studiat și studiază această nouă variantă virală. Cel mai probabil va exista o scădere a eficienței acestor vaccinuri, dar nu avem până la acest moment date care să ne spună cât de mult a scăzut această eficiență. Sunt deja vehiculate anumite cifre, dar nu sunt susținute în totalitate de date științifice, sau cel puțin nu le-am putut accesa noi. Se vorbește de o scădere a eficienței vaccinurilor la 40% – 50%, ceea ce reprezintă în continuare o rată de protecție suficient de bună, asta înseamnă că jumătate din populația vaccinată este protejată împotriva acestei noi variante virale, deci în niciun caz în acest moment nu putem lua în calcul oprirea vaccinării cu actualele vaccinuri, pentru că nu avem niciun fel de fundament științific care să ne spună că această variantă virală nu mai este sensibilă la anticorpii produși prin vaccinare sau prin trecerea prin boală”, a explicat medicul într-o emisiune B1TV.

Oprirea vaccinării în condițiile variantei Omicron. Întrebat dacă e în continuare doza 3 un scut, Radu Țincu a adăugat: „Dacă mergem pe această idee a scăderii eficienței vaccinurilor, da, ea este o doză protectoare și este evident că își va face efectul. Chiar dacă o să discutăm, de exemplu, de îmbolnăvirea persoanelor cu această variantă virală, până la urmă dacă ei vor dezvolta o formă ușoară de boală sau o formă medie de boală tot este un avantaj, comparativ cu cei care sunt nevaccinați și pot dezvolta forme severe. Este nevoie de o perioadă de câteva săptămâni pentru a avea toate aceste informații clare. Ceea ce știm în acest moment – știm că are peste 32 de mutații, care afectează proteinele membranale, proteinele nucleocapsidei și proteina spike, ceea ce conturează ideea și scenariul că este mai transmisibilă și că va îmbolnăvi mai mulți oameni, comparativ cu variantele precedente”.

Ceea ce nu știm în acest moment este sensibilitatea ei la vaccinuri, și nu discutăm doar de vaccinuri aici, discutăm și de sensibilitatea la anticorpii pe care îi avem la trecerea prin boală sau pentru anticorpii monoclonali care există în tratamentul acestei boli. Toți specialiștii care lucrează în acest moment ne spun că undeva în două-trei săptămâni vom avea date preliminare cu privire la această sensibilitate”, a mai spus medicul.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *