Ordonanța de urgență privind alegerile anticipate a fost declarată neconstituțională. Curtea Constituțională a admis joi sesizarea făcută de Avocatul Poporului cu privire la acest act normativ. Principalul efect este că alegerile parlamentare nu mai pot fi organizate mai devreme de luna iulie.

Ordonanța respinsă de Curtea Constituțională prevedea, printre altele, reducerea e la 90 la 50 de zile a perioadei în care puteau fi organizate alegerile parlamentare anticipate din momentul dizolvării Parlamentului.

În consecință, scrutinul înainte de termen nu mai poate fi organizat mai devreme de finalul lunii iulie, în absența unui nou act normativ care este puțin probabil să mai fie adoptat, arată G4Media.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat, pe 21 februarie, Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederile OUG 26/2020 privind modificarea legislaţiei alegerilor parlamentare şi unele măsuri pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Ordonanța de urgență a fost deja respinsă de Senat, cu voturile PSD, UDMR, ALDE și PMP.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Avocatul Poporului, ordonanţa „încalcă o serie de prevederi constituţionale şi nu respectă recomandările Comisiei de la Veneţia în materie electorală”.

„Avocatul Poporului atrage atenţia, între altele, că modalitatea de organizare a alegerilor pentru Parlamentul României nu poate fi legiferată pe calea ordonanţei de urgenţă, fiind împotriva întregii arhitecturi constituţionale (voinţei Constituantei) ca modalitatea de alegere a organului ‘reprezentativ suprem al poporului român’ să fie dată Guvernului prin delegare. Este important de spus că, în domeniul electoral, competenţa Guvernului este aceea de organizare a alegerilor şi de reglementare normativă a măsurilor care se impun în acest sens şi nu de stabilire efectivă a sistemului electoral naţional, care reprezintă un drept suveran al Parlamentului. În plus, OUG 26/2020 este neconstituţională, întrucât prevederile sale operează modificări în privinţa drepturilor electorale, pentru care Constituţia interzice, în mod expres, efectuarea de modificări de ordin legislativ pe calea ordonanţei de urgenţă. Este necesar, aşadar, ca modificările reglementărilor sistemului electoral să fie făcute prin lege organică adoptată în cadrul dezbaterilor parlamentare”, precizează sursa citată.

Avocatul Poporului subliniază că modificarea legislaţiei în materie de alegeri parlamentare prin ordonanţă de urgenţă survine cu aproximativ 10 luni înaintea mandatului noului Parlament şi la mai puţin de 9-10 luni până la organizarea la termen a următoarelor alegeri parlamentare.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *