Sondajul coronavirusului. Ce cred românii despre reacția statului în lupta cu amenințarea globală
Sondajul coronavirusului. Ce cred românii despre reacția statului în lupta cu amenințarea globală

Un sondaj pentru coronavirus a evaluat reacția românilor asupra amenințării virusului COVID-19 dar și cum apreciază că autoritățile române gestionează situația. Majoritatea românilor sunt îngrijorați de amenințarea coronavirusului pentru ei și familiile lor, în timp ce trei sferturi din românii chestionați nu au încredere că sistemul sanitar din România ar face față provocării.

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat un sondaj de opinie pentru a evalua percepțiile și atitudinile românilor față de aceste teme.

Două treimi dintre participanții la studiu (67%) se declară îngrijorați pentru ei și pentru familiile lor cu privire la epidemia COVID – 19, se arată în studiul realizat de IRES.

74% dintre cei chestionați discută cel puțin o dată pe zi despre acest subiect cu familia, 58% fac acest lucru cu prietenii, 33% cu colegii de birou, iar 21% cu vecinii, potrivit PsNews.

Sondajul coronavirusului, 95% dintre participanții la studiu declară că, de la apariția primelor cazuri în România, s-au informat cu privire la evoluția bolii în țara noastră. 13% și-au anulat călătorii în țară, 13% și-au cumpărat medicamente pentru prevenirea răcelilor, 11% au cumpărat alimente de strictă necesitate în cantități mai mari decât de obicei, 11% și-au anulat călătorii în străinătate.

Românii se informează din presă și Facebook

Peste trei sferturi dintre românii care se informează despre epidemia de coronavirus COVID – 19 au ca sursă mass media, peste un sfert se informează de pe Facebook, în timp ce sursele de informare oficiale – instituții ale statului sau medicii – sunt accesate de mai puțin respondenți.

6 din 10 români sunt îngrijorați cu privire la călătoriile în străinătate

În situația creată de răspândirea coronavirusului, 62% dintre respondenți se declară îngrijorați cu privire la călătoriile în străinătate.

Jumătate dintre participanții la studiu se declară îngrijorați să meargă în mall-uri sau în mari magazine (51%) și în proporții similare să participe la spectacole/evenimente (55%), să facă excursii în țară (51%), să folosească mijloacele de transport în comun (51%).

Accesul la tratament și medicamente – principala îngrijorare a românilor în cazul în care s-ar afla în autoizolare

În cazul în care s-ar afla în situația de a fi autoizolați, la domiciliu, peste un sfert dintre cei chestionați spun că ar fi îngrijorați de faptul că nu ar avea acces la medicamente și tratament adecvat. Pe locurile următoare în lista îngrijorărilor se află lipsa resurselor financiare (13%), insuficiența hranei (12%), plictiseala (11%), pierderea locului de muncă (9%) sau contaminarea altor persoane sau a membrilor familiei (5%). 5% declară că nu ar avea nicio îngrijorare.

Încredere scăzută în stat, grad ridicat de favorabilitate față de măsurile autorităților privind coronavirusul

Sondajul coronavirusului.Măsurile recente luate de autorități pentru a preveni răspândirea bolii au un grad foarte ridicat de notorietate, dar și de favorabilitate. 81% dintre cei chestionați sunt de acord cu decizia suspendării cursurilor în învățământul preuniversitar, 87% sunt de acord cu suspendarea transportului regulat de persoane spre și din Italia pe cale aeriană, feroviară și rutieră și 85% sunt favorabili măsurii privind interzicea manifestărilor/evenimentelor publice de amploare.

6 din 10 români consideră că măsurile luate de autoritățile române pentru a preveni răspândirea coronavirusului sunt potrivite. Totuși, mai bine de un sfert consideră că acestea sunt insuficiente, iar 9% dintre participanții la studiu cred că sunt exagerate.

Sondajul coronavirusului. Peste trei sferturi dintre respondenți evaluează drept bună și foarte bună activitatea autorităților române privind măsurile preventive cu privire la această situație.

50% dintre respondenți declară că au puțină și foarte puțină încredere în statul român privind gestionarea situației privind coronavirusul.

Aproape trei sferturi dintre români declară că nu au încredere în sistemul de sănătate de la noi pentru a face față situației actuale

72% dintre participanții la studiu spun că au puțină și foarte puțină încredere în sistemul de sănătate din România pentru a face față situației privind coronavirusul. 35% au încredere multă și foarte multă.

Sondajul coronavirusului și alegerile 2020

Peste jumătate dintre români (54%) sunt de părere că epidemia de coronavirus și măsurile privind combaterea epidemiei pot influența organizarea alegerilor locale din acest an și o proporție similară cred că situația (52%) poate influența organizarea alegerilor anticipate.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul