Pacienții mor de coronavirus nu numai în terapiile intensive ale spitalelor, spune Adrian Streinu Cercel
Pacienții mor de coronavirus nu numai în terapiile intensive ale spitalelor, spune Adrian Streinu Cercel

Pacienții mor de coronavirus nu numai în terapiile intensive ale spitalelor ci și în secțiile obișnuite, a spus Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală. În această situație, pacienții „sunt asistați pe secțiile normale în aceleași condiții” precum în cele de Terapie Intensivă, „mai puțin faptul că n-au ventilatoare” a explicat el. Dar situația se va schimba cât de curând, în sensul că vor fi aduse ventilatoare pentru suport respirator și în secțiile obișnuite ale spitalelor.

Adrian Streinu Cercel a declarat la B1TV că a cerut „în nenumărate rânduri” ca medicii de alte specializări să fie învățați să asiste un ventilator mecanic, astfel „încât să putem să asigurăm un suport pe alte secții decât secțiile de Terapie Intensivă”.

„Lumea trebuie să știe că pacienții cu infecție cu SARS-CoV-2, adică cu acest nou coronavirus, mor inclusiv pe secțiile obișnuite, nu trebuie neapărat să ajungă în Terapie Intensivă. Chestia aceasta cu terapia intensivă este deja așa o bombă sau, mă rog, un balon care s-a umflat în momentul de față, pentru că acolo ajung pacienții care sunt terminali. Lumea trebuie să înțeleagă că pacienții nu trebuie să ajungă în Terapie Intensivă. Ei sunt asistați pe secțiile normale în aceleași condiții ca în secțiile de Terapie Intensivă, mai puțin faptul că n-au ventilatoare. În foarte scurt timp, din păcate, vom avea și ventilatoare pe acele unități. Eu am cerut în nenumărate rânduri să se creeze un modul pentru alți doctori, de alte specialități, care doresc să asiste un ventilator mecanic (…) în așa fel încât să putem să asigurăm un suport pe alte secții decât secțiile de Terapie Intensivă. Nu s-a întâmplat acest lucru până în momentul de față”, a declarat Streinu-Cercel.

Pacienții mor de coronavirus nu numai în terapiile intensive ale spitalelor. Adrian Streinu-Cercel, a insistat în separarea clară a persoanelor infectate numai în zonele COVID, pentru eliminarea riscului de contaminare

„Este regretabil că se discută în asemenea termeni în contextul în care suntem în plină pandemie, în contextul în care toți ar trebui să avem același spirit civic de unire pentru a pune capăt circulației acestui virus, în contextul în care există ordine cât se poate de clare de ministru al Sănătății care stipulează cât se poate de clar care sunt unitățile din România care sunt unități COVID și unde se pot muta pacienții, inclusiv pacienții de terapie intensivă, pe paturile COVID. Pentru că aceste paturi COVID necesită niște circuite cu totul și cu totul speciale. Nu poți să iei un pacient dintr-un spital COVID care necesită terapie intensivă și să îl pui, de exemplu, într-un spital municipal sau orășenesc care nu e COVID și care nu are circuite, pentru a contamina toată aria respectivă”, a spus Adrian Streinu-Cercel, marți seară, la „Dosar de politician”.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat, marți, 7.304 cazuri noi de COVID-19 depistate la nivel național. Conform datelor din cel mai recent bilanț prezentat de autorități, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.727. Dintre acestea, 1.093 sunt internate la ATI.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *