Riscul sărbătorilor de Crăciun în contextul pandemiei de coronavirus
Riscul sărbătorilor de Crăciun în contextul pandemiei de coronavirus

Riscul sărbătorilor de Crăciun în contextul pandemiei de coronavirus în reprezintă infectarea de la alți membri din „familia lărgită” care vin în vizită, spune Raed Arafat. Șeful DSU atrage atenția oamenilor să renunțe la tradiționalele vizite de Crăciun, pentru că „nu putem să ne aşteptăm la sărbători ca şi în decembrie 2019”.

„Nu vor fi sărbători ca altădată, nu putem să ne aşteptăm la sărbători ca şi în decembrie 2019. Limitele generale le ştim deja: masca cred că va fi şi atunci, distanțarea va fi şi atunci, limitele la activităţile în spaţii închise vor fi şi atunci, cel mai probabil. Dacă vor fi alte măsuri, asta nu am cum să prezic de acum, dar important e să sesizăm cu toţii că nu avem să avem o sărbătoare similară cu cea din 2019. (…) Vom fi în mijlocul pandemiei valul 2, să zicem şi vom şi fi şi cu risc că dacă nu respectăm regulile să ne trezim cu o creştere în ianuarie februarie. Încă vom fi în timpul iernii, care este sezonul preferat de acest virus”, a spus Raed Arafat, la Digi 24.

Șeful departamentului pentru Situații de Urgență a menționat că „fără îndoială” transmiterea virusului este accentuată acasă, iar dacă se invită persoane cu care nu se locuieşte în mod frecvent, riscul creşte.

Riscul sărbătorilor de Crăciun în contextul pandemiei de coronavirus. Arafat a explicat ce reprezintă o vizită riscantă. „În familie înseamnă între oamenii care stau în aceeaşi casă. În familie lărgită, înseamnă să vină şi alţii la tine, ţi-ai asumat imediat un risc. Nu putem intra în casele oamenilor să spunem ce să facă. Asta e pe răspunderea lor. Dacă tu vrei să sărbătoreşti cu încă două, trei familii ţi-ai crescut riscul mult de a te infecta şi de a lua virusul de undeva, că nu bănuiesc că o să stai în noaptea de Crăciun cu mască. Modul cum îţi organizezi masa de Crăciun, dacă aduci mai multă lume care stă în alte zone riscul de transmitere e mult mai mare şi vulnerabilitatea e mai mare. În final, fiecare calculează riscul pe care vrea să şi-l asume”.

Restricții pentru petrecerile de Crăciun și Revelion

Amintim că vicepremierul Raluca Turcan a declarat că românii vor fi amendați dacă se adună prea mulți să sărbătorească. Aceasta a declarat că sărbătorile ar putea număra maxim 20 de petrecăreți.

„Dacă fac acasă cu 20 de oameni, este la limita regulii impuse de noi. Dacă fac deja cu 30 de oameni, atunci, dacă organele de control sunt sesizate, aplică amenzi. Este o practică. Şi nu doar în România. Şi în Germania şi în Elveţia unde sunt sesizate încălcări ale regulilor stabilite intervin organele de aplicare şi de respectare a legii. E ceva absolut firesc”, a declarat vicepremierul.

Președintele Klaus Iohannis nu ia în calcul o carantină totală, dar vorbește despre restricții dure în localitățile cu rată mare de infectare cu noul coronavirus în rândul oamenilor. Șeful statului neagă astfel zvonurile potrivit cărora după alegerile din 6 decembrie 2020 autoritățile ar urma să reintroducă carantina totală la nivel de țară.

„Nu iau în calcul o carantinare totală, nici acum, nici de sărbători”, spune Klaus Iohannis.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *