Klaus Iohannis, președintele României, a declarat că alegerile parlamentare vor avea loc la termen, în 6 decembrie, chiar dacă numărul de cazuri noi de infectare cu coronavirus este în creștere în ultimele zile.

Șeful statului punctează că România „are două probleme grave – pandemia și problema politică” și că este necesar ca „românii să aleagă un nou parlament legitim”. „Democrația nu poate fi pusă în paranteză”, a precizat Klaus Iohannis într-o conferință de presă la Cotroceni.

„Din nefericire, acum în România, avem două probleme grave – una de sănătate publică care este pandemia și cu această pandemie ne confruntăm de aproape un an de zile. Însă, între timp am învățat multe despre acest virus, știm ce măsuri se pot lua pentru a încetini răspândirea. Însă, în continuare, pandemia rămâne o mare problemă și ea va fi rezolvată doar atunci când vom avea un vaccin. Numai că nu știm când va fi momentul acesta. Sigur, în media apar știri pozitive despre cum au progresat unii sau alții cu producerea vaccinului, însă o dată certă în acest moment nu poate nimeni să spună”, spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: Avem și o problemă politică

„În același timp, avem și o problemă politică. Avem un parlament care este dominat de un PSD care și-a pierdut orice legitimate și guvernul într-o parte se luptă pentru a ține lucrurile sub control, pe de cealaltă parte PSD-ul, în Parlament, trage permanent frâna de mână și lucrurile nu pot să fie mișcate așa cum își doresc românii în acest moment. Românii își doresc să avem un parlament legitim care, împreună cu guvernul, lucrează pentru ei, face planuri de viitor, face planuri pentru redresare. Or, cu PSD în parlament, aceste lucruri funcționează, cum s-ar spune, cu frâna de mână trasă, iar democrația nu poate fi pusă în paranteză”, a declarat Klaus Iohannis.

„Nu putem să ne imaginăm să stăm în acest blocaj politic provcat de PSD fără să facem alegeri și fără să știm cum va arăta anul viitor. Din toate aceste motive, noi suntem acum în situația să organizăm alegeri parlamentare la termen fiindcă este singura soluție prin care românilor li se poate permite o continuare a demersurilor democratice așteptate, este singura modalitate prin care românii, în definitiv, își pot alege acum un nou parlament care să ducă lucrurile mai departe, care să permită construirea unui guvern puternic în jurul PNL, împreună cu alte partide democratice, o nouă majoritate, care vine și votează măsurile mult așteptate de români și permit ieșirea României și din criza sanitară și din criza politică”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *