Pensia minimă va crește din 2021 dar nu se știe acum valoarea măririi
Pensia minimă va crește din 2021 dar nu se știe acum valoarea măririi

Pensia minimă va crește din 2021, însă procentul depinde de evoluția indicatorilor economici, a spus premierul Ludovic Orban.

„Fireşte că pensia minimă va fi mărită. Cu cât? Vom vedea pentru că eu v-am spus: creşterea pensiilor trebuie să fie în acord cu nişte indicatori economici – creşterea economică, rata inflaţiei. Noi vrem să creştem pensiile şi în acelaşi timp să creştem puterea de cumpărare a pensiilor, doar în baza unei dezvoltări economice care se bazează pe creşterea economică serioasă”, a afirmat Ludovic Orban joi, după vizita de lucru la Spitalul Metropolitan Monza. Spitalul privat a fost introdus în sfera unităților sanitare suport Covid.

Noua lege a pensiilor prevede înlocuirea punctului de pensie cu valoarea punctului de referinţă, în anul 2021, potrivit B1TV.

Practic, creşterea resimţită de un pensionar va fi egală cu: (stagiul complet de cotizare/25) / indicele de corecţie de care a beneficiat.

De exemplu pentru un bărbat pensionat în anul 2019: (35/25)/1,2 = 1,1667, deci o majorare de 16,67%, susţin specialiştii.

Pensia minimă va crește din 2021. Noua formulă de calcul bazată pe Valoarea Punctului de Referinţă (VPR):

-1.265 de lei în 2019,

-1.775 de lei în 2020,

-1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global şi altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii

Din anul 2022 Valoarea Punctului de Referinţă se va indexa, anual, cu inflaţia şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Punctul de pensie va ajunge, aşa cum este precizat şi în Programul de Guvernare, la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, fără a lua în calcul întoarcerii sarcinii fiscale.

De altfel, Casa Națională de Pensii aminteşte că pensiile nu mai sunt purtătoare de CAS şi CASS, aceasta fiind una dintre primele măsuri adoptate după schimbarea guvernării din 2016.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.