Pensii de mizerie încasează lunar 1.000 de bătrâni, a constatat ministrul muncii, Violeta Alexandru, în urma unei verificări pornite de la cazul unei femei în vârstă din Alba, care avea un venit lunar de numai 15 lei.

Violeta Alexandru a scris pe contul ei de Facebook rezultatele verificărilor pe care le-a făcut în sistemele Ministerului Muncii, și anume sunt 1.000 de persoane care trăiesc cu doar câțica lei pe lună.

Violeta Alexandru a precizat că s-a ajuns în această situație pentru că nu s-au introdus datele iniţiale în aplicaţia electronică. Prin urmare, la actualizarea datelor din 2016, nu au mai fost luate automat în calcul situația din dosarele aflate în raft, arată B1TV. Așadar, pensii de mizerie din cauze birocratice și nepăsarea funcționarilor.

„Cazul doamnei F.J. din Alba, bătrâna căreia nu i s-a actualizat indemnizaţia după soţul decedat, pentru fiecare lună din stagiul militar efectuat de acesta în cadrul detaşamentelor de muncă din cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961, nu este singular. Din păcate, nu este!

La prima estimare, rezultă că sunt peste 1.000 de persoane cărora statul le datorează bani. Acestea nu sunt pensii, sunt indemnizaţii pe o lege separată de legea pensiilor. Poate că nu a făcut-o nimeni intenţionat dar tot greşeală se numeşte. O greşeală care trebuie asumată.

Nu s-au introdus datele iniţiale în aplicaţia electronică, s-a lucrat pe hârtie şi, când a venit actualizarea în 2016, nu s-a făcut automat pentru că nu erau informaţiile iniţiale introduse. Nu şi-a mai amintit nimeni de dosarul din raft.

România din sistemul public e plină de greşeli pentru că nu acceptă digitalizarea. Tot la hârtie şi dosar are tendinţa să revină. Între timp doamnei i se plătesc banii datoraţi. Pentru toată perioada din 2016 de la actualizarea cuantumului indemnizaţiei. Noroc că am reuşit, alături de parlamentarii PNL şi de liderul grupului de la cameră, F. Roman, să scoatem recent, din legislaţie, perioada de prescripţie de 3 ani pentru deciziile greşite imputabile statului. Există, când mă uit în spate, câteva lucruri concrete pe care le las la finalul acestui mandat”, a scris ministrul Violeta Alexandru.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *