Pensiile pot crește cu 10% anul acesta a anunțat ministrul finanțelor, Florin Cîțu. Legea elaborată de PSD și adoptată anul trecut stabilea un procent de creștere de 40%, dar aplicarea ei ar fi „o bombă pentru stabilitatea economică” chiar și dacă nu ar fi existat criza coronavirusului, a spus Florin Cîțu.
„Când sunt oameni care poate nu îşi găsesc locuri de muncă, şomajul explodează în Europa, economiile sunt la pământ şi totuşi facem acest efort”, a spus ministrul de finanțe
Florin Cîţu a explicat de ce pensionarii nu pot primi mai mulți bani.
„În primul rând, creşterea pensiilor, aşa cum a fost ea trecută prin Parlament, nu avea nici o sursă de finanţare. Guvernul socialist, aşa cum am prezentat părţi din document anul trecut, în noiembrie, a prezentat o notă în care spunea foarte clar că nu poate să crească pensiile fără să influenţeze, să destabilizeze bugetul şi propunea – e un document pe care îl voi prezenta – reeşalonarea creşterii. Deci toată lumea ştia acest lucru. Nu are nicio legătură cu creşterea economică. Chiar şi dacă am fi avut creştere economică de 4%, tot ar fi fost o bombă pentru stabilitatea economică” a eclarat Florin Cîțu la B1TV, potrivit PsNews.
„Noi nu facem lucruri populiste, noi am spus că facem o schimbare de paradigmă. Nu putem să discutăm despre pensii fără să discutăm despre investiţii sau despre alte cheltuieli, care sunt în buget. Astăzi, în România, avem problema cu această criză care continuă. Poate mâine oamenii iar trebuie să intre în şomaj tehnic. Am plătit anul acesta 4 miliarde de lei doar pentru şomaj tehnic. Nu putem să separăm, să spunem că avem aici o categorie spre care trebuie să ne uităm toţi pentru că există această lege, dar să scoatem din discuţie faptul că trecem prin cea mai mare criză economică din ultima sută de ani. Trebuie să avem alte priorităţi acum şi de aceea venim şi spunem <Da, creştem pensiile>, chiar dacă vă spun toate discuţiile pe care le am cu instituţii internaţionale, cu oameni raţionali, cu toţii spun că este greu sau imposibil să facem acest lucru astăzi, când sunt oameni care poate nu îşi găsesc locuri de muncă, şomajul explodează în Europa, economiile sunt la pământ şi totuşi facem acest efort. În acelaşi timp, mai facem ceva: creştem investiţiile, pentru că este pariul nostru, că dacă vom creşte aceste investiţii vom putea să plătim şi pensii, şi ajutoare sociale şi alte investiţii în viitor, pentru că economia o să crească. În acelaşi timp, continuăm reforma în administraţia publică”, a mai afirmat Cîţu.
Glorin Cîțu a mai spus că decizia finală este a Guvernului, fiind o decizie politică, însă datoria sa este să prezinte situaţia.
„Nu Ministrul Finanţelor decide. Este o decizie a Guvernului, dar eu prezint situaţia. Eu am depus un jurământ în faţa românilor şi eu mă ţin de acest jurământ. Eu am datoria să fiu responsabil, precaut cu finanţele publice ale României şi transparent. (…) Bineînţeles că poate fi o decizie politică de a creşte pensiile cu 40%, dar eu voi spune că în acel moment România o să fie închisă pe pieţele internaţionale, nu o să mai putem finanţa nimic (…), bugetul va exploda. Acest 10% este ceea ce eu spun că putem face în contextul în care creştem investiţiile”, a mai declarat Cîţu.