Nu va mai fi o nouă etapă de relaxare pentru moment spune Raed Arafat
Nu va mai fi o nouă etapă de relaxare pentru moment spune Raed Arafat

Nu va mai fi o nouă etapă de relaxare pentru moment, spune Raed Arafat, în condițiile în care miercuri s-au înregistrat 555 de noi cazuri de infectare cu coronavirus în ultimele 24 de ore, Cu privire la redeschiderea restaurantelor, se va lua o decizie în curând, a spus secretarul de stat.

„Nu ai cum să vezi 555 de cazuri și să vii să spui că o să relaxăm în plus. Așteptăm să vedem ce se întâmplă cu aceste cazuri”, a spus Raed Arafat, miercuri seara, la Digi 24,citat de mediafax.ro.

Arafat a sugerat că nu ar fi oportună în acest moment o redeschidere a restaurantelor.

„Suntem în a doua săptămână și nu cred. Mai avem 4 – 5 zile pentru a spune. Nu are cum să se îmbunătățească această situație”, a răspuns Arafat.

Care sunt cele mai periculoase activități, după OMS. Fără noua etapă de relaxare

Organizația Mondială a Sănătății a realizat o listă cu activitățile cele mai periculoase care pot duce la infectarea cu coronavirus, a spus Raed Arafat.

În zona roșie sunt teatrele în spațiu închis, lăcașele de cult, transportul public în comun, transportul cu avioanele, sporturile de contact, petrecerile în interior, barurile, cluburile de noapte.

La nivel portocaliu sunt sălile de fitness, frizeria, stomatologia, lucrul la birou, cu mai multe persoane, restaurantele în spațiu închis.

Arafat a mai spus că a crescut 30% ritmul infecțiilor noi. În aceste condiții, libertatea persoanelor infectate de a părăsi spitalele, în condițiile deciziei Curții Constituționale care stabilise că nu este posibil să ții o persoană internată doar printr-un ordin de ministru, se lovește de libertatea celorlalți de a nu fi infectați.

„Această limită (a libertății individuale, n.red.) este când dreptul meu deja afectează drepturile celorlalți din jurul meu și, fără voia lor și fără chiar cunoștință, pentru că e pot să treacă pe lângă tine, tu ești un asimptomatic care nu vrea să stea în autoizolare, pleacă din spital, nimeni nu poate să te urmărească, sau ești simptomatic, strănuți, tușești, dar te simți bine. Există și această formă. Te duci acasă la familia ta. Tu spui că te izolezi, ești cu familia, strănuți, tușești, după care familia ta merge și lucrează, merge la lucru, copilul merge și se joacă cu copiii vecinilor și așa mai departe. Această boală se răspândește. Aici deja nu mai putem vorbi de libertate individuală. Există totuși libertatea populației și a oamenilor care nu vor să se infecteze”, a spus Arafat.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *