Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care instituie interdicţia participării la alegerile prezidenţiale pentru persoanele care au suferit, la data depunerii candidaturii, condamnări penale definitive.

Actul normativ vizează completarea art. 28 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, potrivit Agerpres.

„Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”, prevede legea.

Președintele Klaus Iohannis i-a scris omologului său american Joe Biden cu ocazia Zilei Independenței SUA. El a felicitat poporul american de ziua națională, dar a vorbit și despre creșterea prezenței americane în România și despre parteneriatul strategic dintre cele două țări.

Iohannis a vorbit despre contextul deosebit din acest an, provocat de invazia rusă în Ucraina.

„Lumea se află acum într-un moment de răscruce al istoriei, iar eforturile Administrației americane au fost cruciale în asigurarea unui răspuns puternic și unit, bazat pe unitatea transatlantică și cooperarea cu partenerii globali cu aceeași viziune, la provocările Rusiei la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli”, a arătat președintele rus în declarația lui.

Iohannis a dat asigurări că România va continua să fie un aliat statornic și partener în acest efort, angajat în susținerea unității transatlantice, stabilității regionale, cooperării și rezilienței strategice.

În cadrul mesajului transmis, Iohannis a salutat demersurile care vor duce la operaționalizarea, în premieră, a unei centrale nucleare cu reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR) în România, unul dintre proiectele fanion ale Parteneriatului Global pentru Infrastructură și Investiții.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *