Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunță că efectivele de porci din România sunt tot mai mici. Fermele se închid pe măsură ce apar noi cazuri pozitive de pestă porcină.

Petre Daea a mers în mijlocul fermierilor la primul târg de agricultură dedicat fermei de familie. Ministrul Agriculturii i-a atras atenţia unui fermier spunându-i că animalele nu sunt îngrijite.

„În România, nu putem să scăpăm de ea. Din nefericire, ne-a costat, ne costă și ne va costa acest virus. Pe de o parte se reduc efectivele de animale.

Noi la Ministerul Agriculturii după 3 ani de zile de așteptare, iată că am dat drumul la  la actele normative care se susține reproducția.

Tot timpul sub presiunea și sub teama aceasta, ceea se întâmplă în momentul în care nu avem leac pentru acest virus. Apar aceste reduceri de efective și te îndrepți spre alte surse de asigurare a hranei populației”, a explicat ministrul Agriculturii, Petre Daea, citat de Gandul.

Fermierii români sunt la un pas să-și închidă afacerile. Fermele se închid pe măsură ce apar noi cazuri pozitive de pestă porcină. În Timiș urmează să fie sacrificați 40.000 de porci, după ce în urmă cu 2 zile s-a descoperit un caz de infectare.

Focar de pestă porcină în România

Prefectul judeţului Timiş, Mihai Ritivoiu, a anunţat, miercuri, că a fost confirmată oficial prezența pestei porcine africane (PPA) la suinele din ferma Smithfield de la Parţa, astfel că 39.000 de animale vor fi incinerate.

„Diagnosticul de PPA a fost confirmat. Este oficial, în Timiş există un focar de pestă porcină africană la o fermă de porci din Parţa.

Va urma neutralizarea celor 39 de mii de animale şi luarea de măsuri pentru combaterea răspândirii bolii. Sacrificarea porcilor şi îngroparea lor se va face în condiţii de siguranţă”, a declarat prefectul.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii

„Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând niciun risc de îmbolnăvire, însă este extrem de contagioasă în rândul porcilor şi cauzează pierderi economice covârșitoare.

O prioritate este să protejăm alte două ferme, fiecare cu zeci de mii de porci şi aflate la doar câţiva kilometri distanţă de ferma cu focar de PPA”, a precizat Mihai Ritivoiu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *