Primăria Odobești construiește un Planetariu și spații recreative pentru cetățenii orașului. Valoarea investiției este de 14,5 milioane de lei. Obiectivul investiției vizează mai multe funcții, respectiv învațământ, cercetare și realizarea de activități educational-recreative. În cadrul acestui proiect va fi construit un Planetariu unic în România și al patrulea din Europa.

Astfel, pe fostul amplasamnet al Grădinii de Vară din centrul orașului se va realiza obiectivul de investiții care va utiliza ultima tehnologie disponibilă, 8K 3D. O parte inedită a acestui proiect este realizarea unei plaje artificiale pe malul râului Milcov de aproape 4 mii de metri pătrați, dar și amenajarea unei liziere pe care vor fi plantați salcâmi și tei. Totodată, zona va fi o oază verde cu gazon unde se vor planta trandafiri de diferite culori. Perimetrul va fi dotat cu bănci, coșuri de gunoi, stâlpi de iluminat, cișmele, toalete ecologice, foișoare, căsuțe de camping și echipamente de joacă pentru copii.

Planetariul este o construcție specială, în formă de cupolă, pentru prezentarea unor spectacole educaționale și de divertisment despre astronomie, dar și pentru prezentarea cerului de noapte, având și funcția de antrenare în navigația cerească. O caracteristică dominantă a planetariilor sunt ecranele de proiecție în formă de cupolă, pe care sunt proiectate scene cu stele, planete și alte obiecte cerești, care apar și se mișcă realist, într-o simulare complexă a mișcărilor aparente de pe cer.

În cadrul proiectului se vor realiza:

  • Planetariul cu o suprafață a construcției propuse de 680.19 mp și un regim de înălțime parter. Acesta va cuprinde toate funcțiunile necesare desfășurării activității educaționale și recreative la standarde ridicate. Spațiile interioare vor fi organizate astfel: sala principală, cameră de proiecție, cameră de servere, sală de informare, sală de conferințe, holuri, grupuri sanitare, spații tehnice, cameră pentru materiale curățenie, cameră pentru personal, terase, trepte, rampe acoperite.
  • Lucrări de amenajare a trotuarelor și aleilor pietonale, parapeților, spațiilor verzi și a unei platforme pentru deseuri dotată cu sursă de apă și canalizare.
  • Lucrări de amenajare pentru spațiul recreativ.
  • Lucrări de amanejare pentru spațiul de joacă: înlocuirea stratului de uzură pentru aleile pietonale, înlocuirea dalelor cauciucate și introducerea bordurilor prefabricate din cauciuc, înlocuirea pietrișului mărgăritar, înlocuirea echipamentelor de joacă pentru copii.
  • Lucrări de amenajare pentru parcare.
  • Instalarea și punerea în funcțiune a echipamentelor specifice funcționării obiectivului de investiții.

Proiectul mai propune şi amenajarea unei zone verzi recreative şi sportive. Prin lucrări de terasament şi modelare a terenului, precum plantaţii de arbori, arbuşti, flori, realizare de alei carosabile, parcare auto, locuri de joacă pentru copii, zonă de camping, teren de sport, plajă artificială, vor fi create zone distincte în care toate categoriile de vârsta îşi pot găsi locul de relaxare, joacă, plimbare sau linişte dorit. Construcţia, care va avea 250 de locuri, va fi concepută sub forma unei săli de spectacol, cu un plafon stil cupolă, pe care vor putea fi proiectate imagini realiste ale cerului pe timp de noapte şi va putea fi folosită pentru evenimente culturale şi educative de către cei care îşi doresc o experienţă de neuitat.

Valoarea totală a investiției este de 14,5 milioane de lei, cu TVA, adică 2,9 milioane de euro. Proiectul va fi finanțat prin prin Programul Operational Regional POR 2014-2020, Axa prioritara 13: „Sprijinirea regenerarii oraselor mici si mijlocii”. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 23 septembrie 2022.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *