Planul Marshall pentru reconstrucția Ucrainei este elaborat
Planul Marshall pentru reconstrucția Ucrainei este elaborat

Planul Marshall pentru reconstrucția Ucrainei este elaborat la acest moment în urma unei întâlniri din Elveția la care participă lideri din zeci de țări, reprezentând instituții și organizații private.

Guvernul Ucrainei urmează să îşi prezinte, în premieră, priorităţile pentru reconstrucţia ţării după războiul cu Rusia, la o reuniune cu reprezentanții a circa 40 de state donatoare, în oraşul elveţian Lugano, transmite agenția germană de presă DPA, citată de Digi24.

Pentru finanţarea reconstrucţiei infrastructurii ucrainene distruse vor fi necesare sute de miliarde de euro. O declaraţie la finalul conferinţei va consemna cele mai importante principii ale proiectului.

Printre cei care vor fi prezenţi la Lugano se numără vicepremierul Ucrainei, Denis Şmihal, precum şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski li se va adresa participanţilor prin videoconferinţă, de la Kiev.

În weekend, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că reconstrucţia Ucrainei, „în sensul amplu al cuvântului”, va fi „cel mai mare proiect economic în Europa” şi va pune noi baze pentru o Ucraină „sigură şi modernă”.

Ucraina este o ţară uriaşă, au fost multe distrugeri. Planificarea şi coordonarea reconstrucţiei trebuie să înceapă cât mai curând”, a declarat agenţiei dpa şeful departamentului extern al Băncii Europene de Investiţii (EIB), Markus Berndt.

Războiul a provocat daune de 104 miliarde de dolari

Ucraina are nevoie de ajutor urgent pentru asigurarea serviciilor de bază, cum ar fi alimentarea cu apă potabilă, canalizarea, eliminarea deşeului, energia şi accesul la internet, în vederea stabilizării macroeconomice, a mai explicat acesta.

Avem nevoie de investiţii, altfel economia se va prăbuşi complet şi vom rămâne fără cel mai important pilon pentru reconstrucţie”, a mai spus oficialul Băncii Europene de Investiţii. „Desigur, o alimentare cu apă poate fi distrusă din nou pe timp de război. Dar dacă nu ne asigurăm că oraşele pot funcţiona din nou şi oamenii pot trăi în ele, costurile pe termen lung vor fi mult mai ridicate decât dacă finanţăm de două ori o alimentare cu apă”, a mai spus Markus Berndt.

Se estimează că peste 120.000 de case din Ucraina au fost distruse în timpul invaziei ruse, creând nevoia de miliarde de venituri pentru a restabili țara din punct de vedere economic și a face din ea o economie cu fața europeană.

Preocupările persistente cu privire la corupția pe scară largă din Ucraina evidențiază faptul că reformele importante rămân în centrul atenției și vor fi o condiție pentru orice plan de redresare.

Conferința de la Lugano nu este o conferință de angajamente clare, ci va încerca, în schimb, să stabilească principiile și prioritățile pentru un proces de reconstrucție care va începe chiar dacă războiul Rusiei în Ucraina continuă să provoace pagube, potrivit AFP, citat de The Guardian.

Costul războiului este estimat la 1 triliard de dolari dacă durează până la sfârșitul anului. Fondul Monetar Internațional a estimat decalajul balanței de plăți a Ucrainei până în iunie la aproximativ 14,3 miliarde de euro (15 miliarde de dolari).

Școala de Economie din Kiev (KSE) a estimat daunele cauzate până acum clădirilor și infrastructurii la aproape 104 de miliarde de dolari.

Se estimează că cel puțin 45 de milioane de metri pătrați de locuințe, 256 de întreprinderi, 656 de instituții medicale și 1.177 de instituții de învățământ au fost avariate, distruse sau confiscate, în timp ce economia Ucrainei a suferit deja pierderi de până la 600 de miliarde de dolari.

Marea Britanie va sprijini reconstrucția Ucrainei, a declarat și ministrul de externe Liz Truss.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *